Asi si dovedeme představit, jak by taková obrněná pomocná ruka vypadala. Na danou situaci zareagoval emočním vyjádřením český premiér Andrej Babiš. Jednoznačně odsoudil násilí vůči demonstrantům a dal najevo, že Česko udělá vše pro to, aby se Bělorusko vrátilo jeho obyvatelům, nejprve cestou nezfalšovaných prezidentských voleb.

Babišův postoj příjemně překvapil i jeho odpůrce. V podobném duchu se vyjádřil Václav Klaus starší a koneckonců i jeho syn. Lukašenko také podle nich překročil všechny myslitelné čáry.

Červená ofenzíva

Zato prezident Miloš Zeman mlčí. Zajisté nefandí běloruskému diktátorovi, ale odsudkem šetří. Možná tuší, že pokud se do vnitropolitického kvasu zamíchá jeho spřátelený ruský protějšek, může z toho být drama. Jinak řečeno, stejně důležité jako vyjádřit všestrannou podporu protestujícím Bělorusům je nutné eliminovat Putina a přesvědčit ho, že jím vyprávěný ukrajinský příběh nemá v zemi sousedící s Polskem naději na úspěch.

Zeman nemluví nahlas možná proto, že tento vzkaz svými kanály Putinovi už předal. Chce se tomu věřit. Nevyjádřil-li se z jiného důvodu, byl by to smutný konec někdejšího demokrata.