Dnes se bude v Praze jednat o tom, jak naložit s ročníkem hrůzy. Tu zavinil čínský koronavirus, který se ukázal ještě mnohem horší než všemožné prapodivnosti, jimiž je český fotbal už léta propleten.

Mocní pánové z klubů dvou nejvyšších soutěží rozhodnou, zda tedy spíš jak dokončí program skupiny o záchranu ve FORTUNA:LIZE a také o osudu baráže, v níž se mají potkat čtrnáctý a patnáctý tým elitní ligy s druhým a třetím FORTUNA:NÁRODNÍ LIGY.

Karvinští fotbalisté (v zelenkavém) prohráli v Olomouci 1:3.
Zástupci klubů rozhodnou o zbytku sezony: Hraje se o konec, baráž i start

Debata to bude zamotaná. Každý bude hrabat pro sebe. Kdo je na padáka, nechce pokračovat, zaklíná se zdravím a pošramocenou regulérností. Kdo na postup, mluví o nutnosti dohrát vše na trávníku, ne v kancelářích. Pravdu mají oba.

První liga je totiž fatálně poškozena karanténou týmu z Karviné. Během ní vedení Zlína, Teplic a Olomouce (klubů, jež mají jistotu záchrany) poslala hráče na prázdniny.

Třeba olomoucký tahoun Martin Hála si užíval u moře, teplický střelec Jakub Řezníček jakbysmet. Jenže zanedlouho se mají vrátit do práce a odkopat poslední dva duely.

Přesně v tu chvíli se zjevují nerovné podmínky. Důkaz? Příbram vyzve dovolenkové Teplice. Karviná s nimi však hrála na začátku programu, kdy byli Severočeši v plné koncentraci.

Takových příkladů najdeme dozajista vícero.

Z nedobré situace se přitom dá elegantně vybruslit s bonusem, že sice budou některé kluby zvýhodněny, ale žádný poškozen.

Fotbalisté ligového Slovácka na prvním tréninku po krátké letní přestávce - 16. 07. 2020
Slovácko začalo přípravu i s posilami. Dál v hledáčku jsou křídelník a podhrot

Stačí uzavřít první ligu, nenechat nikoho spadnout. V baráži proti sobě postavit Brno s Duklou, druhý a třetí tým FN:L. I pro ně to bude výhodné, v boji o postup se utkají s druholigovým sokem, ne prvoligovým. Lepší z dvojice by postoupil společně s Pardubicemi.

Další kroky: Příští sezonu nejvyšší soutěže odehrát s osmnácti týmy a před začátkem jasně určit pravidla pro nadcházející ročníky.

Troufnou si fotbaloví mocní udělat takový krok?