Rekonstrukce, kterou prošla VOŠ a SPŠ v Rychnově nad Kněžnou, ji zařadila mezi nejlépe vybavené školy v našem kraji. Jen za nákup špičkových technologií zaplatil Královéhradecký kraj bezmála 30 milionů korun, dalších 38 milionů si vyžádaly stavební úpravy. „Jde o první dokončený projekt realizovaný v rámci současného rozšiřování průmyslové zóny. Rozsah prací vytvořil nadstandardní podmínky pro výuku technických oborů, o jejichž absolventy je v místě největší zájem,“ uvedl hejtman Jiří Štěpán.

„Nás nejvíc těší to, že se zrekonstruovaly přístroje a vybavení, takže žáci mají k dispozici nové frézky, soustruhy, vrtačky, brusky, strojní nůžky, pracovní stoly, kovářskou výheň nebo zkušebnu výkonu pro vozidla. Investovalo se do špičkových technologií, které jsou ve firmách ale školy na ně nedosáhnou,“ pochvaluje si rekonstrukci ředitelka školy Dana Havranová. „Čekáme teď větší zájem o naši školu, a slibujeme si od toho též zkvalitnění výuky a větší propojení s budoucími zaměstnavateli,“ dodala.

Zásadní proměnou prošla i samotná budova. „Ve většině místností jsou nové podlahy, provedly se kompletní nové rozvody inženýrských sítí a následně nové úpravy povrchu stěn i stropů, celá budova má vyměněná okna, dveře a vrata dílen. Objekt byl zateplen a dostal novou střešní krytinu,“ upřesnil radní Václav Řehoř, odpovědný za oblast investic a majetku.

V současné době studuje na rychnovské průmyslovce 12 oborů 600 studentů, podle vedení školy není kapacita plně využitá, Dalších 200 studentů chybí.

„Potřebovali bychom posílit hlavně učební obory, letos se nám sice podařilo navýšit počet studentů v oboru autolakýrník, bohužel jsme ale neotevřeli pro nezájem obor autoelektrikář, který bude velice potřeba v souvislosti s modernizací kvasinské automobilky,“ upřesňuje Dana Havranová.

Také mistr odborného výcviku Zbyněk Vondráček si rekonstrukci pochvaluje: „Teď už jsme schopni připravit studenty na současné trendy a technologie, a když pak od nás odejdou do zaměstnání, jsou na patřičné úrovni.“

Příští rok v létě začne druhá etapa modernizace rychnovské průmyslovky, která se bude týkat Centra odborné přípravy v ulici Na Jamách. Práce budou trvat zhruba rok a náklady přesáhnou 68 milionů korun.