Nejednotný názor na plošné zavedení povinné zimní výbavy chce ministerstvo vyřešit dopravní značkou.

Jak se řidiči dozví ooblastech, kde budou zimní pneu povinné, zatím není jasné. Za nerespektování značky hrozí pokuta dva tisíce a jeden trestnýbod.

„Značky budou umístěny zejména na horách. Dnes už je většina řidičů zodpovědných a do hor vyjíždí spřezutím. Nevylučuji, že bychom seznam oblastí mohli zveřejnit na webu,“ řekl mluvčí ministerstva dopravy Karel Hanzelka.

Okteré silnice ve východních Čechách půjde? Zatím se najisto počítá pouze shorskými oblastmi Krkonoš a Orlických hor, kde je použití zimního přezutí samozřejmostí. Nad osazením dalších úseků, kde je počet nehod způsobených nevhodnou výbavou vkombinaci svysokou rychlostí mnohem vyšší, se zatím vznáší otazníky. „Oumístění značky totiž rozhoduje ten, kdo silnici spravuje. Usilnic I. třídy kraj, uII. a III. třídy obce,“ sdělil vedoucí odboru dopravy Krajského úřadu Královéhradeckého kraje JiříNovák.

Na silnicích vPardubickém kraji se podle Bohumila Salaby zodboru dopravy a silničního hospodářství řidiči snovou značkou předběžně ani nesetkají.

Dopravní experti také upozorňují na fakt, že značka by mohla přinést zmatky zejména uzahraničních řidičů. Ti totiž něco podobného ze svých zemí neznají. Značka nefiguruje mezi mezinárodními vzory. „Cizinec zřejmě nebude vědět, oco jde. Není to nepodstatné, když si představíte, kolik Poláků či Němců knám jezdí na hory,“ řekl Jaroslav Hořín zCentra dopravní prevence.

Ministerstvo dopravy zavedením značky kulantně vyřešilo několikaletý problém, zda řidičům plošně nařídit přezouvat auta na zimu. Nová vyhláška čeká už jen na podpis ministra Řebíčka. Ve vyznačených úsecích tak bude přikázáno používat zimní pneumatiky na všech kolech od 1.listopadu do 30.dubna.