Každému se může jednou stát, že se ocitne ve svízelné životní situaci, ať už svou vinou, anebo jen shodou okolností. Pomocnou ruku v případě bytové nouze často podávají svým obyvatelům města. „Rychnov nad Kněžnou poskytuje sociální bydlení hned na třech úrovních.

K dispozici máme byty se zvláštním režimem. Jsou určeny pro občany, kteří mají prokazatelný problém získat bydlení v regionu a nacházejí se v hmotné nouzi. Celkem osm bytů v ulici Ekologická bývá přidělováno na dobu tří měsíců. Po jejím uplynutí se celá situace obyvatel znovu hodnotí a pobyt může být prodloužen," vysvětlil Deníku vedoucí odboru sociálních věcí z městského úřadu v Rychnově Josef Šimerda.

Další skupinou jsou takzvané sociální byty pro matky s dětmi. Zde se mohou žadatelky, případně i žadatelé (jedná-li se o otce s dětmi), zapsat na pořadník.

Situaci žadatelů a nárok na přidělení bydlení posuzuje sociální a zdravotní komise.

V Rychnově pamatují i na zdravotně postižené občany, kteří mají problém se zaopatřením vlastního bydlení. Mezi ně jsou rozdělovány byty zvláštního určení, kterých je v ulici Na Drahách více než deset. Osoby se zdravotními problémy mívají nájemní smlouvu v bytech uzavřenou na dobu určitou, kterou stanoví individuálně rada města.

Šimerda dodává: „Ve všech zmíněných případech musejí obyvatelé městských bytů aktivně spolupracovat se sociálními pracovníky. Ti průběžně kontrolují, zda nájemníci vykazují snahu získat zaměstnání. V případě rodin s dětmi, zda je dodržována rodičovská zodpovědnost při péči o dítě."

Navíc tato služba není úplně zdarma. Nájemníci zaplatí dvacet dva korun za čtvereční metr, dále nájemné za vybavení bytu a zálohy za služby, neboli energie.

Uchazeč musí:

Doložit dosažení věku osmnácti let.

Prokázat bezdlužnost vůči městu a jeho organizacím.

Být trvale přihlášen k trvalému pobytu ve městě nebo přilehlých částech.

Mít sníženou úroveň dosavadního bydlení.

Uzavřít dohodu o spolupráci se sociálním pracovníkem a dodržovat sjednaná pravidla.

ANKETA: Má město myslet na sociálně slabší a poskytovat byty?

Věra Václavíková, 63 let. Důchodkyně, Rychnov

„Sociální byty pod záštitou města by určitě měly být poskytovány. Zejména pak maminkám s dětmi, pro které jsou jistě primárně určeny, ale někdy tomu asi tak nebývá. Doba ubytování po dobu půl roku, popřípadě prodloužení o jeden rok, mi ovšem přijde poněkud málo. Ovšem chápu, že někteří lidé prostě nemají kam jít, a je lepší jim tyto byty poskytnout alespoň nakrátko, než aby spali pod mostem. I já bych byla vděčná, kdybych takový byt dostala."

Lucie Cabalková, 30 let. Sbormistryně, Rychnov

„Dle mého názoru by přidělování sociálních bytů mělo být řádně přeměřováno tak, aby je dostali opravdu potřební. Sice nejsem plně obeznámena s podmínkami poskytování, ale ať už z doslechu od známých, nebo z vlastního pozorování, občas se stává, že byty dostanou i ti, kteří zas tak moc tuto pomoc nepotřebují a pouze využívají levnějších nájmů. Já sama, kdybych se ocitla v nějaké peněžní tísni, určitě bych nabídky využila a město o tento byt zažádala."

Tereza Ulčová, 21 let. Studentka, Rychnov

„Rozhodně bych brala zřetel na to, jestli se tito lidé vůbec nějak snaží se svou situací něco udělat. Jestli pracují nebo se alespoň snaží si práci sehnat. Anebo na to, jestli mají děti, protože ty by především měly mít nějaké rodinné zázemí. Ve srovnání se Švédskem, kde jsem pár let žila, musím říct, že je to tu docela kontrolované. Tam totiž dostane byt úplně každý, kdo si o něj požádá, bez ohledu na to, jestli pracuje, nebo má děti. To se mi nelíbí, jelikož toho lidi zneužívají."

Robert Nyklíček, 20 let. Student, Nové Město

„Podle mě by to bylo přínosné hlavně za předpokladu, že by nájemníci platili nějaké minimální poplatky za ubytování a provoz. Je to poměrně velké ekonomické vytížení pro dané město. Nebylo by to fér vůči občanům, kteří žijí za minimální mzdu, mnohdy jsou to i matky samoživitelky, a platí plný nájem se vším všudy. Samozřejmě by tyto byty měly být k dispozici i těm, kteří nemají možnost pracovat, například kvůli zdravotním problémům."