Díky ní si bude kdokoliv moci koupit oprávnění k rybolovu na 30 dní bez ohledu na to, jak umí zacházet s rybou.
Podle odborníků, které Rychnovský deník oslovil, je to chyba.
Pro ryby i životní prostředí to prý může mít fatální dopad. Každé nešetrné zacházení s rybami může ovlivnit a ohrozit celý systém a může ryby poškodit. Deník se zeptal na názory rybářů i veřejnosti.

Rybáři z okresu jsou proti. „Nelíbí se mi představa, že každý, kdo si najde třeba klacek, by mohl volně rybařit bez licence, to je prostě nesmysl," tvrdí odborník

Je správné prodávat krátkodobé licence pro rybolov každému, kdo si o to požádá? Zkušení rybáři s tím nesouhlasí.
Názory rybářů se jednoznačně shodují v tom, že bez rybářské licence by se nikdo neměl pouštět do rybolovu. „Pokud mají rybářský lístek, tak není problém," sdělil předseda vamberecké organizace Českého rybářského svazu Karel Bačina. O prodej krátkodobých licencí mají zájem hlavně turisté, kteří si chtějí rybolov zkusit a pobavit se.
To může mít ale fatální následky pro ryby. „Každé nešetrné zacházení s rybami může ovlivnit a ohrozit celý systém a může ryby poškodit," prozradil hospodář týnišťské organizace Českého rybářského svazu Petr Mňuk.
Každý správný rybář, který rybám rozumí, podle odborníků vlastní rybářskou licenci. Ta dokazuje, že se rybolovu může věnovat. Pokud tedy máte rybářský lístek, můžete si díky němu koupit povolenku.
„Nelíbí se mi představa, že každý, kdo si najde třeba klacek, by mohl volně rybařit bez licence, to je prostě nesmysl," svěřil se hospodář Petr Mňuk z Týniště. Špatné zacházení může výrazně poškodit ryby a celé životní prostředí.

Názory veřejnosti: 

Petr Havran:
Pokud budou lidé rybařit slušně a podle pravidel, nevidím v tom velký problém.

Hana Lochmanová:
Zásadně nesouhlasím. Všichni ať regulérně složí zkoušky a pak ať si chytají. (mb)