Předpoklady se naplnily a o víkendu situaci nejen na silnicích zkomplikoval první sníh, a také nárazový vítr a velmi nízké teploty.

„Žádné větší problémy jsme nezaznamenali. Akorát popadané stromy nebo auta sjetá do příkopu, to je pořád dokola. Protože vždycky, když napadne sníh poprvé, řidiči nepřizpůsobí svou jízdu stavu vozovky. A stromy jsou zkrátka přetížené sněhem, začínají se vyvracet a padat na silnice," řekl operační důstojník rychnovských profesionálních hasičů, který si nepřál být jmenován. Podle něho se to vůbec nedá srovnat s kalamitou před dvěma lety.

Kvůli spadaným srážkám a nárazovému větru byla zahájena zimní údržba silnic o něco dříve a vozovky se musely začít udržovat i chemicky.

První sníh na Rychnovsku

Foto: Vojtěch Podstavek

„V oblasti Orlických hor byla nasazena veškerá mechanizace včetně dvou traktorů. Nejhorší byl rychlý spád srážek, které byly od pěti do patnácti centimetrů, včetně nárazového větru hlavně v sobotu večer. Tam, kde foukal vítr, byly i namrzlé silnice, a proto je bylo potřeba v neděli v ranních hodinách ošetřit," vysvětlil Petr Slezák, dispečer Správy a údržby silnic Královéhradeckého kraje v Rokytnici.

Nejhorší úseky prý byly tam, kde docházelo k promrzání vozovky, své udělal také vítr. V lesních úsecích padaly stromy, ale zase se tam netvořily žádné jazyky.

Zimní údržba ze zákona začíná prvního listopadu. „My jsme ale na všech cestmistrovstvích  dali do pohotovosti tři sypače, protože nám bylo hlášeno nějaké ochlazení a chumelení. Sypače jezdily v sobotu ráno od půl šesté, někde od půl sedmé hodiny až do večera a ještě přes noc," uvedl Michal Novotný, vedoucí střediska správy a údržby silnic. Podle něho měli starosti hlavně lidé, kteří neměli přezuté pneumatiky.

První sníh na Rychnovsku

Foto: Vojtěch Podstavek