Zítřejší protesty zemědělců proti vládním úsporným opatřením se budou týkat i rychnovského okresu. Pocítí je především řidiči, kteří v dopoledních hodinách využijí silnici první třídy číslo 14, to znamená hlavní tah od Náchoda směrem na Brno.

Protesty odstartují stejně jako v celé České republice v devět hodin ráno. „Nepředpokládáme ale, že by protest trval celé dvě hodiny. Odhaduji to asi na hodinu," uvedl Jaroslav Grund, ředitel Okresní agrární komory v Rychnově nad Kněžnou.

Vyjedou proti sobě

Podle jeho slov bude mít protestní akce podobu dvou pomalu jedoucích kolon, které proti sobě vyrazí z Dobrušky a z Vamberka. Celkem se počítá s účastí asi 25 traktorů, k nimž lze ještě přičíst přívěsy a doprovodná vozidla. Obě kolony by měly dojet na solnický obchvat a posléze se vrátit do výchozího bodu.

„Vozidla budou patřičně označená hesly, aby bylo všem na první pohled patrné, o co se jedná," řekl dále Jaroslav Grund. Podle něj je hlavním důvodem akce plánované zrušení vratky spotřební daně na naftu.

Daňová úleva je přitom zcela standardní postup v celé Evropské unii. Za loňský rok činila tato suma u nás 1,8 miliardy korun. „Pokud by došlo k jejímu zrušení, tak například rakouský zemědělec bude používat naftu o 11 korun levnější. To bude znamenat další zaplavení trhu zahraničními výrobky, kterým nebudeme schopni konkurovat cenou. Za takové situace řada lidí z oboru odejde," uzavřel Jaroslav Grund.

Důvodů je víc

Důvodů se ale nabízí celá řada. Mluví se o navrhované dani na tichá vína nebo nízkých výkupních cenách mléka. Všechny tyto kroky prý neodvratně vedou k devastaci českého zemědělství.

Podobně argumentují i zúčastněné subjekty. „Problémů českého zemědělství je mnohem víc. Zásadní je otázka postavení obchodních řetězců a nás jakožto prvovýrobců. Neobviňuji jen současnou vládu, protože dnešní stav je výsledkem dvacetiletého vztahu k zemědělství ze strany všech minulých vlád," uvedl Jan Brandejs, ředitel Podorlického zemědělského družstva Ohnišov. Česká republika si podle něj musí uvědomit, zda chce vlastní kvalitní potraviny nebo se stát popelnicí Evropy.

Ohnišovští zemědělci se k protestní koloně, která bude vyrážet v devět hodin z Dobrušky, připojí se třemi kusy techniky. Z Vamberka jim vyrazí naproti i jejich kolegové z Přestavlk, kteří se zapojí se dvěma traktory.

„Naše stroje budou doplněné o transparenty, které mají upozornit na problémy spojené se zrušením zelené nafty a také se zavedením spotřební daně na víno, ačkoliv tato otázka se našeho okresu přímo netýká," uvedl Zbyněk Myšák, ředitel společnosti Zopos Přestavlky. Sám se ale obává toho, aby poklidná zítřejší akce postavení zemědělců ještě více nezhoršila.

„Český pohled na zemědělce není i díky jednostranné mediální prezentaci příliš pozitivní. Obávám se, aby se už tak špatný obraz ještě nezhoršil," vyznal se Zbyněk Myšák.

I podle něj je důvodů, které vyhnaly zemědělce z polí na frekventované silnice, mnohem více. „Zrušení vratky spotřební daně je jen jedním z vládních opatření, která se nás negativně dotýkají. Zvýšila se daň z nemovitostí a poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Proti komu jinému jsou tyto kroky namířené, než proti zemědělcům? Je načase se konečně ozvat," dodal ředitel Zoposu.

Zrušení zelené nafty by prý pro tuto společnost znamenalo pokles ročních příjmů o jeden milion korun, což by bylo nutné vykompenzovat na jiných místech. Například nezvyšováním platů nebo omezením investic do půdy a technologií.

Vedle zemědělců z Přestavlk a Ohnišova se do protestní jízdy zapojí i jejich kolegové z Dobrušky, Trnova, Slatiny nad Zdobnicí, Hlásky, Bolehoště, Brocné nebo Tutlek. Pokud však zítřejší akce nepřinese žádné výsledky, jsou připraveni přijít s dalšími protesty.

Požadavky zemědělců a úseky silnic, kde bude zítra ztížený provoz

Hlavním požadavkem zemědělců je zachování takzvané zelené nafty. To znamená udržení současného stavu, kdy stát vrací zemědělcům 60% ze spotřební daně na naftu, kterou použili k zemědělské výrobě. Zelené nafty mohou přitom využívat zemědělci i ve všech ostatních zemích Evropské unie, takže její zrušení by znamenalo zvýšení dovozu.

Další motivací k protestům jsou plány na zavedení spotřební daně na tichá vína a nízké výkupní ceny mléka.

V okrese Rychnov nad Kněžnou se budou dopravní omezení týkat výhradně silnice I. třídy číslo 14. V 9 hodin ráno proti sobě vyjedou dvě kolony z Dobrušky a z Vamberka. Obě dojedou na solnický okruh a posléze se vrátí do svého výchozího bodu.

ANKETA: Odkaz na anketu najdete ZDE