Přestože praktičtí a dětští lékaři včera na protest neordinovali, byla zdravotnická péče zajištěna na lékařské službě první pomoci záchranné služby .

Podpora i výhrady veřejnosti


Jen za dopoledne tady bylo osmnáct pacientů. Většinou s nachlazením a angínami. „Situace s platbami je skutečně hrozná a je to ostuda státu. Ale situace se má řešit jinak než zavřením ordinací. Doktoři mají hlavně léčit,“ řekl Pavel Zikuda, který zde za kolegy sloužil.

V Novém Adalbertinu bylo včera živo. Na semináři se zde sešli zástupci protestujících lékařů z celého kraje. „Jde o ekonomické zajištění našich praxí a i zkvalitnění péče. Požadujeme hlavně zvýšení kapitační platby a vůbec vyjasnění podmínek,“ charakterizoval protest za hradecké lékaře Ambrož Homola. Dodal, že tak chtějí upozornit na problémy financování zdravotnictví a také podpořit své zástupce, kteří zítra končí vyjednávání nových podmínek s pojištovnami. Marně se včera do ordinace lékaře dobýval například i 74letý Jaroslav Vítek. „Lékařů si moc vážím, ale svým protestem trestají jen nás pacienty. Přitom by vypráskat potřebovalo hlavně ministerstvo a vůbec celá vláda,“ zlobil se.

Většina praktických lékařů a pediatrů z celého kraje se včera zúčastnilo protestní akce a zavřelo ordinace. Nejsou spokojeni s platbami zdravotních pojišťoven. Podpořit se je rozhodli i kolegové ze Sdružení praktických lékařů pro děti a d orost.

Zhruba 130 lékařů se v úterý sešlo na semináři v Novém Adalbertinu. „Na Hradecku se protestu zúčastnila většina z 60 praktických lékařů a asi dvacet pediatrů. V celém kraji se do protestu zapojilo na 350 lékařů a akci hodnotím jako úspěšnou,“ řekl za hradecké organizátory Ambrož Homola. Předseda Sdružení praktických lékařů Náchodska Jan Bělobrádek dodal, že ale vůbec nešlo o nějakou honbu za maximálni účastí, ale upozornit na závažný problém financování zdravotnictví. A to včerejší akce splnila. Předseda sdružení praktických lékařů pro děti dorost Hradecka Štefan Hrunka připomněl, že se rozhodli, kolegy podpořit.

„Máme stejné problémy a jde o dlouho neřešený problém. Například já jsem musel Všeobecné zdravotní pojišťovně teď vrátit 34 000 korun za to, že jsem za loňský rok překročil nějaké jejich limity,“ uvedl. Včerejšího semináře k projednávání plateb pojišťoven a vůbec k finacování soukromých praxí se zúčastnil i ústřední předseda Sdružení praktických lékařů pro děti a dorost Pavel Neugebauer. Někteří lékaři pojali protest i recesně. Například doktor Pavel Maršík přijel z Hronova na bílé natřenem kole „ lékařká služba“.

V hradeckém kraji protestuje většina praktických lékařů

V Královéhradeckém kraji se k protestu připojily přibližně tři čtvrtiny z několika stovek praktických lékařů a také část dětských lékařů. Lékaři uzavřením ordinací protestují proti nedostatku peněz a postupu zdravotních pojišťoven při vyjednávání s lékaři. Péči o pacienty zajišťují pohotovosti v jednotlivých oblastech kraje.

"Část lékařů z Královéhradeckého kraje se sešla v Novém Adalbertinu v Hradci Králové, kde jednáme o našich požadavcích, historii jednání s pojišťovnou a dalších aktuálních tématech," řekl například předseda trutnovského Sdružení praktických lékařů Tomáš Rousek.

Například v budově polikliniky ve Foersterově ulici v Hradci Králové zůstaly uzavřené ordinace všech praktických lékařů. Na dveřích visely informační letáky a také informace o tom, že pacienti najdou pomoc na pohotovosti či problémy mohou konzultovat na krajské informační lince. V čekárnách polikliniky však dnes ráno po sedmé hodině nikdo nečekal, lidé přicházeli pouze do ordinací specialistů, kteří se k protestům nepřipojili.

Pacienti v Královéhradeckém kraji mohou také využít krajskou telefonní informační linku 841 155 155, kterou kraj zřídil v souvislosti s omezením počtu pohotovostí. Na telefonním čísle se pacienti dozvědí, kam mohou jet na ošetření, případně s nimi lékař zkonzultuje zdravotní problémy.

Krajský úřad Královéhradeckého kraje rozhodl k začátku října zrušit sedm lékařských pohotovostí, ordinace najdou lidé pouze v Hradci Králové, Náchodě, Trutnově, Jičíně a Rychnově nad Kněžnou. "Například pohotovost v Hradci Králové ošetřila během dopoledne 10 pacientů, což je běžný počet, žádný nával či fronty kvůli uzavřeným ordinacím praktických lékařů jsme nezaznamenali. Zvýšený provoz neevidujeme ani na telefonní lince," řekl mluvčí krajského zdravotnického holdingu Lukáš Pochylý.