Horská obec se již chystá na červencové volby, které by ji měly vyvést z patové situace. Tu vyvolaly nesmiřitelné postoje dvou nejsilnějších táborů. Ve středu končila lhůta, do níž museli aspiranti na post zastupitele podat své kandidátky na pověřeném úřadě.

„Sešly se tři kandidátky, což znamená oproti minulým volbám pokles. K prosincovým volbám bylo totiž podáno pět kandidátek," uvedla Alena Židová, vedoucí správního odboru v Rychnově nad Kněžnou. Dodala, že všechna tři sdružení nezávislých kandidátů využila maximální možný počet kandidujících osob. Volební strany Zdobnice, Kunčina Ves a Zdobnice a Orlické hory mají po devíti kandidátech, z nichž budou občané vybírat sedmičlenné zastupitelstvo.

Ve volbách se tak opět utkají dva hlavní tábory. „Naše pozice zůstává stejná. Jdeme do voleb s tím, že chceme změnu a zabránit bývalému vedení obce v pokračování jeho činnosti," sdělil Vladimír Stýblo, který vede kandidátku strany Kunčina Ves a Zdobnice. Jejích devět kandidátů jsou v drtivé většině titíž lidé, kteří se účastnili již minulých voleb, konaných v prosinci.

O přízeň voličů s nimi bude soupeřit hlavně strana Zdobnice, jíž reprezentovala bývalá starostka Jana Gruntová. Její vyjádření k nové kandidatuře se ale přes veškerou snahu nepodařilo zajistit. Situaci odmítla komentovat i Marie Včeláková, která byla zmocněncem strany Zdobnice pro přihlášení její kandidátky na Městském úřadě v Rychnově nad Kněžnou. Ani tamní správní odbor ale prozatím nemůže jména jednotlivých kandidátů sdělovat. Dá se ale předpokládat, že bývalá starostka se bude v červenci opět ucházet o svůj někdejší post.

Od nových voleb si mohou občané slibovat hlavně to, že po dlouhých měsících začne jejich obec opět normálně fungovat a nedojde na opakování scénáře, který zde zažili již dvakrát.

Po předchozích dvou volbách totiž vždy jedna ze stran, která byla aktuálně v menšině, složila své funkce. Tím se automaticky zastupitelstvo stalo neusnášeníschopným a jedinou možností byly opakované volby.