Zeman zahájil svůj proslov slovy Karla Čapka. „Člověk, který stojí, káže. Člověk, který sedí, si s lidmi povídá a já jsem si přišel povídat."

Beseda se nevyhnula závažným tématům – nezaměstnanosti, protipovodňovým opatřením či situaci na Ukrajině.

Miloš Zeman společně se starostou Petrem Tojnarem a hejtmanem Královéhradeckého kraje Lubomírem Francem probíral s lidmi problematiku nezaměstnanosti, která je na Rychnovsku oproti jiným okresům nízká – 4,6 procenta. Přesto podle hlavy státu nadále zůstává hlavním sociálním zlem. „Chtěl bych usilovat o to, aby se rozevřely nůžky mezi minimální mzdou a sociálními dávkami, aby bylo pro lidi atraktivní pracovat a nikoliv žít ze sociálních dávek."
Probírala se také problematika protipovodňových opatření, která jsou pro Rychnovsko velmi důležitá. Ještě palčivější se staly po nedávné ničivé povodni v roce 1998.

„Prezident slíbil, že se bude touto tématikou dále zabývat, ale přiznal, že přímo o situaci na Dobrušsku neví. Hejtman Královéhradeckého kraje Lubomír Franc podotkl, že v tomto případě situaci komplikuje vyvlastňování pozemků.

Z hlediště dobrušského kina zazněla také aktuální otázka ohledně vyzbrojování ukrajinské armády. „Na poradě ústavních činitelů jsme dospěli k jednotnému názoru, že Česká republika nebude dodávat zbraně na Ukrajinu. Je to jen přilévání oleje do ohně. Když jedna strana bude vyzbrojovat jednu armádu, druhá strana vyzbrojí druhou," vysvětlil prezident republiky, který chce podle svých slov podpořit mírové snahy a trvalé příměří.
Miloš Zeman si už téměř tradičně neodpustil ironické rýpnutí do novinářů. Uzavřel je konstatováním: „Jsem splachovací. Vydržel jsem všechny mediální ataky. Kypím zdravím a usmívám se."

U většiny lidí, kteří se usadili v hledišti dobrušského kina převládla zvědavost. „Jsme zvědaví, proto jsme se přišli podívat. Prezidenta jsem naživo nikdy neviděla, pouze v televizi. Chtěli bychom, aby udělal více pro chudší občany a více podporoval ty slabší," prozradila Ivana Šafářová z Opočna.
Někteří přišli na setkání, přestože nejsou Zemanovými příznivci.

„Pozval mě sem starosta Tojnar. Nejsem zastáncem prezidentových názorů, ale myslím si, že vyslechnout by se měl každý člověk. Je ale škoda, že se lidé nemohli ptát víc, protože na to měli málo času," prozradila své dojmy z prezidentské návštěvy Renata Moravcová.