Hromadnou žalobu na město chystají nájemníci zhruba tří stovek bytů ve čtyřech desítkách starších domů v centru, které hodlá prodat radnice.

Nelíbí se jim prodejní ceny budov. Město jim nabídlo slevu pětatřicet procent z odhadních cen nemovitostí, to však lidem nestačí.

„Žalobou chceme prodej pozastavit a vyjednat lepší podmínky. Už jsme oslovili advokátku. Museli jsme do Prahy, protože tři právníci v Hradci nám řekli, že nepůjdou proti radnici. Obrátíme se také na vládu a nejvyšší kontrolní úřady,“ uvedl Karel Svoboda z Gočárovy třídy.

Připravovaná žaloba zástupce magistrátu zaskočila. „Město prodává svůj majetek. Může si rozhodnout, jakým způsobem to udělá. Ti lidé navíc domy nemusejí koupit. Žalovat město za to, že jim slevilo třetinu, je vyloženě nehorázná drzost a nevděk. Ceny nabízených domů už nikdy nižší nebudou,“ uvedl mluvčí radnice Václav Svoboda.

Nájemníci však požadují, aby se ceny přiblížily třetí vlně privatizace, při které se město zbavovalo bytů za čtyři tisíce za metr čtvereční.

„Žádali jsme o zařazení do privatizace, ale město nám nikdy nevyhovělo kvůli krytům v podzemí a obchodům. Teď po nás chtějí přes třináct tisíc za metr. Adekvátní by bylo osm, maximálně deset tisíc,“ tvrdí Karel Svoboda.

Magistrát však už začal měřit lhůtu 90 dnů, ve kterých se mají lidé domluvit na společném odkoupení domů. Po uplynutí času radnice objekty nabídne dalším zájemcům.

„Lhůta běží asi dva týdny. Jen ve čtyřech případech se zatím nepodařilo všem obyvatelům doručit nabídku. Většina domů neoficiálně zájem má. Žaloba prodej nezastaví,“ míní mluvčí.

Podle nájemníka Karla Svobody už takzvané třetí osoby kolem některých domů krouží. „Přišel dopis od nějakého družstva, že nám dají tisíc korun za metr, když jim přenecháme podíl a podepíšeme smlouvu na deset let. Nějak se mi to celé nezdá,“ dodal nájemník.