„První etapa měřila okolo šedesáti kilometrů. Trasa vedla přes Šerlich podél hlavního hřebene Orlických hor na Pěticestí a pak se vracela na Luisino údolí. Při její volbě jsme se snažili brát ohled na běžkaře," uvedl organizátor Slavomír Říman.

Přespí na sněhu

Celý podnik je rozdělen do čtyř etap, z nichž poslední dvě spojuje povinný bivak na sněhu. Tradičně se odbude na louce u chaty Bedřichovka v Orlickém Záhoří.

„Tuzemští závodníci, kteří o to projevili zájem, zde budou mít příležitost odvolit v druhém kole prezidentské volby. Na místo by měli dorazit volební komisaři s přenosnou urnou," poznamenal Slavomír Říman.

Následující poslední etapa je ze všech nejdelší a měří 90 kilometrů. Po jejím zvládnutí se závodníci opět vrátí do svých výchozích pozic u chaty Kristýna v Jedlové. Podle odhadu organizátorů by všichni měli dorazit ještě před polednem.

Na třetí hodinu odpolední je pak plánováno slavnostní vyhlášení vítězů. Závodí se totiž v několika kategoriích. Diváci tak mohou na trati vidět jak běžkaře s jediným psem, tak dvanáctihlavá spřežení. O přízeň publika se uchází také devatenáct bikerů na kolech se širokými pneumatikami.

Letos se podniku účastní víc než sto musherů ze dvanácti zemí, kteří do Deštného dorazili se sedmi stovkami psích tahounů.