VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zavařování šetří peníze, ale nese s sebou i zdravotní rizika

Rychnovsko - Leckdo by čekal, že zavařování dnes patří minulosti, ale opak je pravdou. Dají se jím totiž ušetřit nemalé prostředky, ale pouze za předpokladu dodržení základních hygienických pravidel.

31.7.2012
SDÍLEJ:

Nejen na internetu se dají najít rozmanité recepty na zavařování snad čehokoliv.Foto: archiv Deníku

„Je nezbytné zpracovávat pouze kvalitní, čerstvé a očištěné potraviny. Častou chybou je vykrajování nahnilých částí, protože  takové plodiny se musí vyhodit celé," zdůraznila Veronika Krejčí, mluvčí krajských hygieniků.

Podmínek je ale mnohem více. Používat by se měly vyvařené a suché sklenice s víčky s vlisovanou gumou. Sklenice mají být plněny jen asi dva centimetry od horního okraje. Při ochutnávání je nutné používat vždy čisté náčiní, protože sliny mohou potraviny kontaminovat.

Důležitou roli hraje také režim zavařování. „Mikroorganismy mají při kažení potravin největší význam. Při správném zavařování se většina přítomných mikroorganismů usmrtí a sníží se množství vzduchu pod víčkem, takže případné mikroby, které sterilaci přežijí, mají k růstu nedostatek kyslíku," uvedla dále Krejčí.

Důležitá je i plynulost ohřevu a rychlost následného chlazení. Zavařené potraviny je potřeba uchovávat v chladu a temnu. Zdravotní rizika totiž nejsou zdaleka zanedbatelná, protože ve sklenici se může vytvořit karcinogenní plíseň i jed botulotoxin, který není běžně rozpoznatelný. Je tak třeba dát pozor na vypouklá víčka u sklenic.

Po splnění všech podmínek se hospodyňka může radovat z uspořených peněz. U některých potravin, jako jsou třeba okurky, totiž bývají rozdíly markantní. V obchodech se cena sklenice o váze 700 gramů pohybuje od dvaceti do třiceti korun. Podíl okurek je přitom něco přes polovinu.

Pokud ale člověk vyrazí pro ingredience na trh, nezřídka do sousedního Polska, vyjde ho stejný objem na osm až deset korun. Kilogram okurek se totiž dá pořídit již za 13 korun. Další suroviny, jako je deko nebo ocet, jsou u jedné sklenice pouze korunovými položkami.

„Po rozpočítání všech nákladů mne jedna litrová sklenice okurek koupených na polské tržnici vyšla asi na pět korun," potvrdila Miroslava Moravcová z Dobrušky. Pokud si člověk okurky vypěstuje sám, dostává se na zlomek ceny, kterou by vydal při nákupu v obchodě. Tedy v případě, že do nákladů nezahrnujeme čas strávený při jejich pěstování a zavařování.

Oblíbená je rovněž domácí výroba marmelád a džemů. V obchodě vyjde sklenice o váze 300 gramů na 25 korun. Podíl ovoce vyobrazeného na etiketě je však často mizivý. Při využití ovoce z vlastních zdrojů tvoří náklady hlavně cukr a pektogel. Takto lze získat kvalitnější marmeládu za zhruba šest až osm korun.

Na kolik vás přijdou kupované okurky
a kolik zaplatíte při zavařování

V obchodech se cena okurek o váze 700 gramů pohybuje od 20 do 30 Kč

Při zavařování z okurek koupených na trhu od pěstitele se dá stejný objem zavařených okurek pořídit do deseti korun. Někdy i méně.

Při zavařování vlastní produkce se jedná o korunové položky za nálev.

'Vím, co jím,' říká vyučená kuchařka

K řadám hospodyněk, které každoročně zavařují nejrůznější plodiny, patří i Marta Dostálková z Rychnova. Má k tomu navíc ty nejlepší předpoklady, protože je vyučenou kuchařkou a zároveň pěstitelkou.

„Mám ráda marmelády. Zavařuji si jahodovou, ostružinovou, třešňovou, meruňkovou i rybízovou. Dělám si i kompoty a povidla," vyjmenovala Marta Dostálková.

Hlavním důvodem prý ale není cena, protože po započtení nákladů na energie a všechny ingredience se kalkulace navýší. Motivaci má zcela jinou.

„U všeho, co si vyrobím sama, vím, co jsem do toho dala. To je pro mě důležité, zvlášť v době, kdy se neustále dozvídáme, co se přidává do potravin. Éčka jsou dnes úplně ve všem a to ještě není to nejhorší," vysvětlila hospodyňka.

Marmelády nebo kompoty navíc vyrábí z plodin, které si sama vypěstuje na vlastní zahrádce. Nevyhýbá se ani zelenině, i když podle vlastních slov zavařuje okurky pouze pro manžela, protože sama je nejí.

Čtyři sazenice jí prý na deset sklenic bohatě vystačí. K zavařování ale nepoužívá deko, nýbrž si vyrábí vlastní znojemský lák.

Zavařování se věnuje celoživotně už od dětských let, kdy ji to naučila babička. Konzumaci zdravých potravin a dostatku pohybu přičítá to, že se jí i jejímu manželovi zdravotní problémy dosud vyhýbají.

Stejný přístup má totiž Marta Dostálková i k potravinám, které si musí koupit. „Jednoznačně preferuji české výrobky z našeho regionu. Pro mléko a mléčné výrobky jezdíme na farmu do Rokytnice. Pro maso zase ke známému na Broumovsko," doplnila rychnovská hospodyně.

Autor: Michal Friček

31.7.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc.
AUTOMIX.CZ
20

Vybíráme ojeté SUV do 300 tisíc. Jaké koupit? A jakým se radši vyhnout?

Ilustrační foto

Chybí stovky lidí, přitom vyrostla další fabrika

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Chcete mít přehled o kulturních, sportovních a dalších akcích ve všech regionech? Pak navštivte naši stránku www.tipydeniku.cz, kde najdete fůru inspirace co podniknout nejen o víkendu.

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení