Zámecké slavnosti na barokním zámku v Potštejně na Rychnovsku (v sobotu 23. června) se letos uskuteční sice již potřetí, ale přesto nabídnou návštěvníkům něco nového. Letos totiž připadají na celostátně vyhlášený Pernštejnský rok.

„Zajistit organizačně tak velkou akci není vůbec jednoduché, protože většina účinkujících z různých historických skupin jezdí během roku na spoustu akcí. V tomto termínu se navíc konají vyhlášené Slavnosti pětilisté růže v Českém Krumlově, takže bylo potřeba je přesvědčit, aby dali přednost nám," nastínila Kateřina Skalická, kastelánka zámku v Potštejně.

Návštěvníci se mohou těšit na slavnostní průvod více než stovky historických postav, který projde Potštejnem. Lidé si tak budou moci prohlédnout kostýmy středověkých dam, pánů na koních i bez nich, kejklířů, tanečníků, muzikantů, šermířů i chudých žebráků.

Sehrají i bitvy

V zámeckém parku bude na celý den připraven atraktivní program plný menších soubojů i větších bitev, gotických tanců či ohňových show. V historických stáncích lidé uvidí ukázky jednotlivých řemesel. K zhlédnutí bude také vojenské ležení či umění sokolníků.

Podle slov organizátorů půjde o nejvelkolepější akci celého roku, kterou lze rozhodně doporučit rodinám s dětmi a hlavně všem milovníkům historie. Připravena bude řada středověkých her pro nejmenší.

Čekají rekord

Na předchozí ročníky zámeckých slavností si vždy našlo cestu několik tisíc lidí a vzhledem k letošnímu nabitému programu lze předpokládat, že dosavadní počty příchozích by mohly být překonány. Akce potrvá až do pozdních večerních hodin a po celou dobu trvání bude zajištěno bohaté a chutné občerstvení.