Tuto zprávu očekávali s napětím všichni, kdo se na knize příběhů opočenských domů podíleli. A kdo to byl?
„Přestože v knize jsem jako autorka uvedena já a kolektiv, bylo nás daleko víc. Kniha je totiž sestavena především z dokumentů, které nám lidé z Opočna a okolí věnovali do archivu letopisecké komise. Bez nich by kniha nemohla vzniknout," děkuje všem dárcům Dana Marková z letopisecké komise

První díl Opočna v proměnách se zaměřil na Kupkovo náměstí. Příběh každého domu je doplněn velkou spoustou obrazového materiálu, který dokumentuje nejen proměnu místa, ale zmiňuje i firmy či významné osobnosti, které v něm působily. Na přípravě knihy se podíleli Renata Pavlíčková, Luděk Hamáček a Vladimír Macek z letopisecké komise, všichni se shodují v jednom: „Příběh každého domu by mohl být daleko delší, ale to by kniha měla nejmíň tisíc stran (nyní jich má tři sta). To se týká i obrazového materiálu. Takže asi nejhorší bylo rozlišit podstatné a méně podstatné, protože když se v tom člověk pohybuje dlouho, je pro něho podstatné všechno."

Kvalitu knihy však neurčují jen texty a fotografie, ale také grafická úprava. Rovněž tady se „sáhlo" po člověku s vazbou na město. Grafiku a sazbu totiž připravil designer a grafik Ondřej Marek, opočenský rodák. „Sledovala jsem knihu při její tvorbě, a tak vím, kolik návrhů autoři vytvářeli a zamítali, ale myslím, že výsledek je výborný, a jsem si jistá, že hezčí vánoční dárek nemohlo naše město dostat," děkuje starostka Šárka Škrabalová všem, kdo se o vznik knihy zasloužili.
Kniha Opočno v proměnách, kterou vydalo město Opočno s finanční podporou Královéhradeckého kraje, se objeví na pultu opočenského informačního centra už v pondělí. Příští týden přinese Deník rozhovor s jejím grafikem, opočenským rodákem Ondřejem Markem.