Snahy zabránit průjezdu kamionů touto lokalitou však nepadly na úrodnou půdu. Městys podal žádost, aby tudy kamiony nesměly, k ní se však vyjádřila negativně jak policie, tak správa a údržba silnic.

„V tomto případě dopravní inženýr uzavření silnice pro kamiony nedoporučil. Neboť tato silnice je pro uvedenou dopravu v souladu se všemi příslušnými normami," řekla 
k věci tisková mluvčí rychnovských policistů Alena Kacálková. Místní, včetně vedení Častolovic, mají však jiný názor. Kamiony při průjezdu Komenského ulicí často najíždí na chodník a není výjimkou, že když kolem sebe projíždí, zaklesnou se zrcátky.

Tak málo je zde prostoru. Nahoře na kopci navíc stojí škola. Učitelé a žáci se snaží kritickému místu vyhnout, jak potvrdila ředitelka Alena Bačíková. „Děti poučujeme o tom, jak se mají chovat při přecházení silnice a v dalších podobných situacích. Místo navíc obcházíme," popsala.

Ředitelka častolovické základní školy Alena Bačíková Deníku prozradila, že učitelky s dětmi chodí jinými cestami. „Když jdeme na náměstí nebo do parku, vydáme se kolem kostela. Přes Komenského ulici navíc vede lávka, která usnadňuje přecházení," řekla.
Ačkoli se prý kamionová doprava školy přímo nedotýká a hluk z ní není ve třídách naštěstí slyšet, situace v Komenského ulici je kritická i podle ředitelky. „Je nepříjemné tudy chodit. Kamiony projíždí opravdu blízko chodníku," uzavřela.

STAROSTA: „NA OBCHVAT SE NESMÍ ZAPOMENOUT"
Se stanoviskem policie, která tvrdí, že je situace v normě, nesouhlasí vedení městyse. Starosta Zdeněk Praus by zákaz uvítal.

„Máme jiný názor než ostatní orgány. Situace v Komenského ulici je podle nás špatná. Dle mých informací až 70 procent kamionové dopravy z Kvasin jezdí přes Častolovice," řekl starosta s tím, že řešením je vybudování obchvatu. O něm se hovoří již pěknou řádku let. „Je hezké, že se připravují obchvaty různých měst v okrese, důležité však je, aby se nezapomnělo na ten častolovický," řekl Praus.