Jak ukazují celorepubliková čísla, Češi se začínají ozbrojovat. Nejenže roste zájem o zbrojní průkazy, jejichž držitelé mohou vlastnit střelnou zbraň, ale roste i obliba jiného zboží, které je dostupné bez omezení.

Češi si často pořizují právě plynové pistole, jejichž cena se pohybuje v řádech několika tisíc korun, „plynovka" se dá pořídit už za dva tisíce korun a zájemce si ji může objednat i z internetového obchodu.

Tyto zbraně jsou často velmi přesnými replikami skutečných pistolí a je tedy jen velmi těžko poznat, o jakou zbraň se jedná.

„Jako odborníkovi se mi nelíbí, že plynovky jsou mnohokrát přesné kopie skutečných střelných zbraní," prozradil Petr Kopecký, komisař odboru služby pro zbraně a bezpečnostní materiál Policie České republiky. Zájem je také o zbrojní průkaz. V celých východních Čechách ho má zhruba 26 tisíc lidí, což je přibližně každý čtrnáctý člověk včetně kojenců. Mnozí z nich pak vlastní střelných zbraní hned několik. V posledním půlroce ve východních Čechách rychle přibývá žadatelů o zbrojní průkaz. Jejich počet je dvojnásobný.

„Mnoho lidí má pocit, že by měli být ozbrojeni. Když mají doma zbraň, cítí, že jsou zabezpečeni a myslí si, že se jim nic zlého nemůže stát. Hodně jedinců bere také skutečnost, že vlastní zbraň, za určitý sen, který si chtějí splnit, a to pak především muži. Ti si velmi rádi hrají," prozradil Deníku již dříve docent psychologie Jan Lašek.

Střelba v Týništi: Připravena byla i zásahová skupina

Policisté v sobotu v dopoledních hodinách přijali ohlášení od svědka, že se v blízkosti obchodů na náměstí pohybuje silně opilý muž, který míří směrem ke kruhovému objezdu v Týništi. Muž navíc pálí z krátké střelné zbraně. Rychnovští policisté okamžitě vyrazili na místo. „Připravena byla i zásahová skupina," řekla mluvčí Ivana Ježková. Policisté po svém příjezdu zjistili, že je muž pod vlivem alkoholu a že střílí z plynové pistole. Policisté ho pod donucovacími prostředky zadrželi a odvezli na záchytku. „Následovat budou další úkony řízení," dodala mluvčí.

Dvojnásobek!
Zájem o volně prodejné zbraně se v poslední době podle prodejců zdvojnásobil. 
Roste také počet žadatelů o zbrojní průkaz. 
O ten nejčastěji projevují zájem muži.