VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zahraniční brigády: vidina výdělku i zdokonalení konverzace

Rychnovsko - Vysokoškolští studenti z Rychnovska hledají letní brigády ve větších městech republiky. Velmi často míří do míst, kde právě studují. Prázdninová zaměstnání hledají v oborech, které jsou stejné či velmi blízké jejich studijnímu oboru, nebo sázejí na vysoké výdělky a vrhnou se do brigád, kde mají šanci vydělat si slušné peníze. Někteří z nich míří i do zahraničí.

26.5.2008
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Deník

Au pair v Anglii

Iveta Šmídová z Rychnova nad Kněžnou, která studuje sociologii v Brně, odjíždí ve středu do Velké Británie, kde stejně jako předešlá dvě léta bude pracovat jako au pair v rodině žijící nedaleko Londýna. „Tuto práci mi poprvé před dvěma roky sehnala kamarádka. Měla jsem před státnicí z angličtiny a potřebovala jsem sama pro sebe praxi. Nikdy před tím jsem v zahraničí nepobývala. Abych měla dobrý pocit, že jsem opravdu kvalitně připravená ke státnici, potřebovala jsem mluvit s rodilými Angličany. Kamarádka mi pověděla o rodině, u které sama před tím pracovala. Dala jim na mě reference a slovo pak dalo slovo. Vydělám si slušné peníze a hlavně se zdokonaluji v konverzací. Jde o rodinu, kde nemají maličké děti, ale školáky, takže i zodpovědnost mi nepřijde tak tíživá, jako kdybych se měla starat o batole,“ prozradila Iveta, jak si mezi semestry přivydělává.

Hitem mezi studenty je sklízení i různých plodin v zahraničí. Patří sem například česání pomerančů ve Španělsku či sbírání jahod ve Velké Británii.

Zaměstnávání studentů

Průvodce cizinců

Jan Barták z Dobrušky studuje v Praze cestovní ruch. „Osobně dávám přednost brigádě, která mě samotného bude bavit. Na výši výdělku příliš nehledím. Nejsem typ, který by se chtěl za vidinu slušné výplaty strhat o prázdninách někde u pásu ve fabrice. Neohrnuji nos nad takovou prací, ale vím, co to obnáší. Pokud nemusím, tak dávám přednost něčemu jinému. Podařilo se mi se dohodnout s jednou agenturou, budu dělat průvodce cizincům v hlavním městě. Sám se památkami intenzivně zabývám, takže budu dělat to, co mě baví, a navíc se zdokonalím v jazycích, které studuji,“ řekl Jan.

Obsluha restaurace

Studenti velmi často o prázdninách pracují jako číšníci v restauračních zařízeních. „Už podruhé půjdu pracovat do restaurace v Olomouci. Mám odtud přítele, takže o prázdninách bydlím u něho. Samotný plat není příliš vysoký, ale své udělá spropitné. Letos bych si ráda koupila nový laptop, takže se budu ohánět,“ prozradila dvacetiletá Jana Vodňanská.

Ne všichni studenti si však chtějí o prázdninách zvýšit své kapesné o výdělek z brigády. Jedním z nich je i Pavel z Opočna. „Naši by mě samozřejmě rádi viděli trávit léto užitečně. Já si ho však chci užít, takže o nějaké práci nemůže být řeč. Bráním se tomu, ale doma to mám na talíři stále,“ postěžoval si Pavel.

Autor: Šárka Ehlová

26.5.2008 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
AUTOMIX.CZ
54

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Do říjnových sněmovních voleb půjde 22 stran a hnutí

Královéhradecko - V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny PČR budou voliči v hradeckém kraji vybírat z 22 politických stran a hnutí. Oproti volbám v roce 2013 je to o čtyři subjekty více.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení