Nejaktivnější z padesáti dvou škol v rámci Královéhradeckého kraje v projektu Recyklohraní se stala ZŠ a MŠ Přepychy a ZŠ Podbřezí.

Úplně nejlepšího výsledku dosáhli žáci v Přepychách, kteří odevzdali 3 125 kilogramů elektroodpadu. To, že by se v takové konkurenci mohli dostat až na úplný vrchol, rozhodně nikdo nečekal.

„Nečekali jsme to. Samozřejmě jsme ale rádi. Sebrali jsme všechno, co jsme mohli, i rodiče pomáhali. Co se dalo, tak sehnali. Měli jsme tady i staré počítače a různé věci, které bychom stejně museli někam dát,“ řekl ředitel vítězné školy Jan Macháček, který je rád nejen za první místo, ale také za to, že si uklidili vesnici.

Body, které se dostávají za sebrané kilogramy a za něž se můžou pořídit hodnotné ceny, škola využije k odměnění dětí na konci roku. Žáci totiž nesbírají jenom elektro, ale i baterie, papír a byliny.

„Nejlepší sběrač vždy dostane nějakou hodnotnou cenu, jako třeba rádio nebo telefon,“ vysvětlil ředitel, který chce ze zbytku bodů koupit pro děti pingpongový stůl.

To škola v Podbřezí sběrem elektroodpadu přímo žije, protože na některé věci, které si pořídili za body v rámci Recyklohraní, neměli vůbec šanci dosáhnout.

„Proto jsme od první chvíle, co to funguje, do soutěže zapojeni. Už jsme si za obrovské peníze pořídili mikroskop, elektrické varhany a mnoho jiného. Děti to vědí, i rodiče jsou zapojeni, jsme z této akce nadšení a jsme hrozně rádi, že jsme byli druzí,“ radovala se ředitelka Radomila Zelená.

Za nově nabyté body budou kupovat tři dalekohledy, které potřebuje přírodovědecký klub.

Škola však má docela problém se skladováním elektroodpadu. Na velké spotřebiče jako mrazáky, lednice a kopírky mají výklenek za školou, kam lidé spotřebiče nosí. Na drobné elektrozařízení pak mají červené popelnice, přičemž jedna je ve škole a druhá na obecním úřadě.

Recyklohraní je školní program, jehož cílem je prohloubit znalosti žáků v oblasti třídění a recyklace odpadů.

Kolik nejlepší školy v kraji nasbíraly elektoodpadu?

1. MÍSTO
ZŠ a MŠ Přepychy

Počet žáků ve škole 33
Kolik kg nasbírali 3 125
Kolik kg na žáka 94,7


2. MÍSTO
ZŠ Podbřezí

Počet žáků ve škole 26
Kolik kg nasbírali 1 683
Kolik kg na žáka 64, 7