Většina lidí na Rychnovsku už ale na hřbitovy vyráží dříve, aby vše náležitě připravili a ve středu druhého listopadu pak už jen přišli zapálit svíčku.
Páteční sváteční den tak mnozí vyrazili právě na hřbitovy. „Chtěla jsem už mít hrob nazdobený ještě před dušičkami. Většina lidí už květiny a věnce vozí dříve, tak nechci, aby náš hrob byl prázdný," prozradila Hana Novotná z Rychnovska. Ta dodává, že na dušičky ještě určitě na hřbitovy vyrazí, s rodinou jich totiž objíždí více.

Právě o prodlouženém víkendu mnozí cestují i do vzdálenějších míst, aby tam uctili památku svých blízkých. S tím je samozřejmě spojen i daleko větší provoz. Řidiči by tak měli být obezřetní. V těchto dnech policisté zvyšují dohled na silnicích. Svoji pozornost zaměří na prevenci v oblasti dopravy, zejména v místech předpokládaného zvýšeného provozu u hřbitovů a u přilehlých parkovišť.

Policisté se ale také zaměří na zloděje, těmi se to právě v tomto období na hřbitovech jen hemží.
„Každoročně připomínáme, aby návštěvníci pietních míst měli na paměti, že chvilkové nepozornosti využívají v těchto dnech bohužel i osoby, které sem nepřicházejí uctít památku. Terčem jejich zájmu bývají především odložené kabelky, peněženky, mobilní telefony nebo věci ponechané bez dozoru právě v zaparkovaných vozidlech poblíž hřbitovů," upozorňuje tisková mluvčí Policie ČR Lenka Burýšková.
Ti, kdo vyrazí uctít památku, by měli být právě před takovými osobami na pozoru. Zloději si bohužel všímají i samotných hrobů, z kterých kradou výzdobu.

Také nazdobené hroby jsou totiž často terčem zlodějů, kteří bohužel nemají k zesnulým úctu.
„Pachatelé se kromě krádeží květin a pietní výzdoby totiž zaměřují i na části náhrobků či hrobek. Nejlepší cestou, jak pomoci nalezení takových odcizených předmětů, je proto jejich fotodokumentace a větší obezřetnost," uvedla tisková mluvčí Policie ČR Lenka Burýšková.

Na některých hřbitovech v okrese jsou více obezřetní. „Dříve tu docházelo ke krádežím poměrně často, a to nejen na hřbitově, ale i uvnitř v kostele. Od té doby, co jsou zde nainstalovány kamery, se to o dost zlepšilo," prozradila Anna Prachařová z Rybné nad Zdobnicí.

Někdy ale ani taková prevence nemusí pomoci.
Výzdoba hrobů není nijak levnou záležitostí, o to víc naštve, když ji pak někdo ukradne.
Pokud totiž někdo navštěvuje více hrobů, kam chce dát výzdobu, může se klidně útrata vyšplhat kolem tisícovky.
Cena se vyšplhá, pokud někdo kupuje velké věnce a další aranžmá, ale ani svíčky nejsou zadarmo.

Někteří ušetří na tom, že si květinovou výzdobu vyrábí doma sami.
„Každoročně si doma vyrábíme vypichované mísy z přírodních materiálů a také věnce. V obchodě pak už jen dokoupím svíčky, takže mě Památka zesnulých nijak draho nevyjde. Myslím si, že je také pěkné, když hrob člověk ozdobí něčím, co sám vyrobil," svěřila se Jana R. z Rychnovska.