VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vybírali nejlepší jablka, získali užitečné rady

Častolovice - V Častolovicích se konala tradiční degustace ovoce spojená s přednáškou o peckovinách.

7.2.2011 3
SDÍLEJ:

Degustace jablekFoto: Pavel Illich

Staré, současné i nové odrůdy jablek se o uplynulé sobotě podrobily hodnocení zhruba padesátky degustérů, kteří opět po roce vybírali nejvhodnější druhy tohoto ovoce pro podorlický region. Včetně úvodního vzorku přítomní okusili dvaatřicet různých variant.

Ochutnávka jablek je již tradiční akcí, která se každoročně koná v častolovickém domě zahrádkářů, i tentokrát dorazila řada hostů z celého okresu, někteří i z jeho okolí. Ti ke každému jablku slyšeli také několik základních informací. Především však zřejmě byli zvědaví na nové odrůdy. „Super novinka je třeba Admirál, který tu ještě není, je vázaný licenčně. Dále jsme měli Orion, Šampion, Idared a další, porovnáváme výsledky starých a nových odrůd. Myslím, že nějaký obrázek o tom, co máme pěstovat na našich zahrádkách, určitě vyjde,“ líčil Josef Helmich, předseda zahrádkářské organizace v Rychnově nad Kněžnou.

Podstatné faktory

Kromě novinek, které se teprve postupně rozšiřují, jsou pochopitelně i druhy jablek pro současnost typické. „V zahradách by neměla chybět odrůda Rubín a její mutace či Topaz. Rodí se pravidelně a chuťově patří ke špičce. Ovšem kdo chce mít třeba kyselejší jablko, tak se musí vrátit ke starším odrůdám jako je Ontario a podobně. Ale lidé většinou chtějí ty sladší,“ uvedl předseda zahrádkářů.

V průběhu samotného ochutnávání záleželo u každého vzorku na několika důležitých faktorech. „Prvořadě rozhoduje celková konzistence dužiny a chuť. Pochopitelně to ovlivňuje také tvrdost slupky, šťavnatost a vůbec celkový dojem. Dalším kritériem je vzhled. Přece jen, když si lidé kupují jablka, tak pro laiky je rozhodující, aby vypadala pěkně, i když třeba potom nejsou zcela nejchutnější,“ pověděl Helmich.

Uspěje pět odrůd

Než budou známé adekvátní výsledky degustace, chvíli to potrvá. „Bude to složitější, protože v počítači nemáme program, takže se všechno musí dělat tužkou, a to trvá asi týden. Musí se spočítat všechny průměry, poté zprůměrovat jednotlivé veličiny, dá to opravdu hodně práce. Vloni jsme to zvládli za týden, letos se nám to snad podaří znovu. Účastníci dostanou výsledky degustace, dál upozorníme především na pět nejlepších odrůd, které doporučíme pro pěstování,“ uvedl k nejbližším plánům předseda.

Pětice nejlépe ohodnocených odrůd jablek tedy bude mít rozhodně větší příležitost se v Podorlicku více rozšířit. „Lidé začnou shánět buď stromky nebo rouby, které budeme mít k dostání na předsednictví územní rady zahrádkářského svazu v Rychnově. Navíc na podzim, kdy pořádáme zahrádkářskou výstavu, se na základě výsledků degustace budeme snažit tam tyto stromky dostat a prodávat je. V podstatě jsou to spojené nádoby, protože všichni jsme zahrádkáři a táhneme za jeden provaz,“ řekl Josef Helmich.

Po ochutnávce coby hlavním bodu programu následovalo o sobotním odpoledni v častolovickém domě zahrádkářů po krátké přestávce pásmo názorů, návrhů a dotazů. Posléze mezi přítomné zavítal také Jaroslav Matejsek, aby jakožto odborník přes peckoviny předal zahrádkářům několik užitečných rad, kterak se o ně vhodným způsobem starat.

Autor: Pavel Illich

7.2.2011 VSTUP DO DISKUSE 3
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
AUTOMIX.CZ
54

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Pěstujeme olivy

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Do říjnových sněmovních voleb půjde 22 stran a hnutí

Královéhradecko - V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny PČR budou voliči v hradeckém kraji vybírat z 22 politických stran a hnutí. Oproti volbám v roce 2013 je to o čtyři subjekty více.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

Rychnov přivezl z trávníku favorita bonusový bod

Rychnovsko - Úvodním kolem byl o víkendu rozehrán fotbalový Krajský přebor mužů. Zástupci našeho okresu mezi krajskou elitou cestovali za svými soupeři na Náchodsko.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení