Již tuto sobotu se uskuteční první dobový ples. A to rovnou v zrcadlovém sále i dalších komnatách.

„Rádi bychom se vrátili do období 1880 až 1930. Návštěvníci, kteří se rozhodnou na ples zavítat, budou mít jedinečnou příležitost naučit se dnes možná trochu zapomenuté tance, i ty tradiční, a zažít atmosféru dávné doby," láká kastelánka Kateřina Skalická.

Celý zámek bude speciálně nasvětlen, kolem přistavení veteráni a ze sálu se linoucí swing v podání týnišťského bigbandu. „Pokud se nám podaří jednání, možná přijedou i sestry Havelkovy," prozradila kastelánka.

Avšak kdo by nechtěl jen tančit, může se dozvědět mnohé o etiketě tehdejší doby, zhlédnout pásmo krátkých ukázek filmů s Oldřichem Novým nebo zavítat do salónků přetvořených na cukrárnu, malé „řeznictví" či další dobové krámky. Jeden ze salónků se promění ve fotografický ateliér, kde snímky ihned vyvolají a ty se pak mohou stát příjemnou památkou.

Nebude chybět ani tombola se zajímavými cenami a další překvapení. Jedinou podmínkou účasti je přijít v dobovém oblečení. Avšak nemusí to nutně znamenat návštěvu půjčovny. Stačí, když pánové budou mít frak a dámy zkusí zalovit v noblesnějších šatech ve skříni po babičce nebo jednoduchou róbu doplní boa, rukavičky, klobouček i cigaretová špička.

„Vstupné je 200 korun a buď si mohou lidé lístky zakoupit v informačních centrech v okolí nebo si je závazně zarezervovat u nás," upřesnila Kateřina Skalická.