Z historieZámek Colloredo-Mansfeldům zkonfiskovali v roce 1942 nacisté, po roce 1945 připadl na základě dekretu prezidenta Beneše státu. Mansfeldové se po válce o majetek začali soudit, po nástupu komunistického režimu emigrovali do Rakouska.

Spor, který se vleče už dvě desítky let a pořád není vyřešen, bude pokračovat u Nejvyššího soudu.Tam míří odvolání dědičky původních majitelů Kristiny Colloredo- Mansfeldové. Jak sama avizovala v dubnu, kdy byl zámek justicí pravomocně přiřknut státu, nehodlá se vzdát bez boje a ve sporu bude nadále pokračovat.

Vleklé tahanice už lezou na nervy i místním obyvatelům. „Už nás to štve, hrozně dlouho se ten spor vleče. Je nám jedno, komu zámek připadne, nefandíme žádné straně, ale hlavně ať už se to konečně vyřeší," shodují se místní. Někteří upozorňují i na to, že soudní spor se netýká jen samotného zámku.

Nekonečné průtahy mohou uškodit i dalším budovám. „Pořád se mluví jen o zámku. Ale do kauzy patří další, třeba letohrádek. Nevyužívá se a neopravuje se, protože se pořád čeká, jak dopadne soud. Jeho stav se každým rokem zhoršuje," upozorňuje Václav V. z Opočna.

„Jsme určitě za jedno 
s místními občany. Je samozřejmě i v zájmu města, aby se vleklý spor co nejdříve vyřešil. Měl by padnout konečný verdikt, 
ten je už ale na rozhodnutí soudu," uvedl místostarosta Opočna Marian Slodičák.
Hraběnka Kristina Colloredo-Mansfeldová 
se vydání zámku domáhá od roku 1991, celý areál se dokonce načas dostal do jejího vlastnictví. Ústavní soud ale poté vrátil spor na začátek a soudy nakonec přiřkly zámek opět státu. Hraběnka ale bojuje o zámek dál.