Oprava se prodraží o 750 tisíc korun. Farnost hledá možnosti financování.



„V roce 1996 firma opravující konstrukci odvedla nedbalou práci, kterou zamaskovala střešní krytinou,“ tvrdí administrátor farnosti Ivan Havlíček.
Věžní konstrukci proto ještě předevčírem farnost s pomocí místní firmy demontovala. „Bohužel se potvrdilo, co říkal páter František Bureš, zdejší rodák a výpomocný duchovní. Věž kostela a její dřevěná konstrukce, to je totální havárie,“ pokračoval Havlíček.

V létě farnost pracovala na shánění dotačního titulu na generální opravu věže. To ale nikdo netušil, že konstrukce je v tak špatném stavu. „Podařilo se nám získat dotaci jeden milion z rozpočtu ministerstva kultury. Město jsme potom oslovili s žádostí o příspěvek ve výši 450 tisíc korun. Ten byl snížen na 100 tisíc a v říjnu zastupitelstvo naši žádost zamítlo. O peníze požádáme, situace se změnila,“ pokračoval Havlíček. Starosta Jaroslav Matička potvrdil, že zastupitelé v říjnu dotaci zamítli. „Jsem přesvědčen, že se pokusíme problém řešit. Na konci roku ale velké rezervy nejsou,“ obává se starosta.
Milion korun na opravu nestačí, náklady totiž nyní stoupnou o 750 tisíc. Farnost na nic nečeká a finance shání.

Včera se zástupce památkové péče Pavel Imrich spolu s administrátorem Ivanem Havlíčkem sešli s královéhradeckým hejtmanem Pavlem Bradíkem. Ten přislíbil, že věc se bude projednávat a kraj se pokusí finančně pomoct. „Oslovíme i ministerstvo kultury a budeme hledat další zdroje,“ nevzdává se Havlíček.

Farnost zároveň prosí o pomoc i veřejnost. Stačí na účet č. 129 290 7339/0800 pod variabilním symbolem 2007 zaslat jakoukoli částku. „Do poznámky vložte svou adresu, abychom mohli každému vystavit potvrzení o přijetí daru,“ pokračoval Havlíček.

Nyní věž zakrývá a chrání bednění a igelity. Při demontáži, kterou má Ivan Havlíček fotograficky zdokumentovanou, odborníci o věži prohlásili: „Do dvou let nejpozději, pokud by se nezajistila oprava, by se konstrukce zřítila. Stačil by silný vítr.“

 

 

 

Pokud by se nepodařilo včas demontovat havarijní stav věže hrozilo by její zřícení. Vše se zdokumentovalo a zapsalo a je nutné původní konstrukci věže vyměnit za novou.

Vbáni pod křížem kostela (výška 160 cm a váha 70 kg) byla schránka. Ta se otevřela za přítomnosti starosty T7niště Jaroslava Matičky. Schránka skrývala dokumenty zdostavby věže vroce 1940.

Farnost naléhavě prosí o finanční pomoc, kterou lze zaslat na farní účet číslo 124290 7339/0800 pod var. S.