VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Vesnici brzy zalije vůně čerstvého chleba

Slemeno/Synkov - Nejen sport či zábava budou od letošního roku lákadlem zdejšího sportovního areálu. Jen co se oteplí, začne v jednom z koutů vyrůstat starodávná chlebová pec, kterou kdysi mělo každé město či vesnice.

1.3.2012
SDÍLEJ:

Vánočka. Ilustrační snímek.Foto: DENÍK/ Karel Pech

V kraji pecí již příliš mnoho není a ta ve Slemeni/Synkově bude patřit k těm největším.

„Inspiraci jsme získali v Sopotnici, kde již chlebovou pec mají. Mohou zde péct až 40 bochníků. Ta naše by jich měla pojmout 20,“ říká Šárka Frýdová, předsedkyně občanského sdružení „Za venkov“

Nejen sport či zábava budou od letošního roku lákadlem zdejšího sportovního areálu. Jen co se oteplí, začne v jednom z koutů vyrůstat starodávná chlebová pec, kterou kdysi mělo každé město či vesnice. V kraji jich již příliš mnoho není a ta ve Slemeni/Synkově bude patřit k těm největším.

„Inspiraci jsme získali v Sopotnici, kde již chlebovou pec mají. Mohou zde péct až 40 bochníků. Ta naše by jich měla pojmout dvacet,“ říká Šárka Frýdová, předsedkyně občanského sdružení „ZA VENKOV“ o.s. Otcem samotné myšlenky postavit chlebovou pec však byl někdo jiný. Místostarosta Jaroslav Štefek. Ten také spojil členy občanského sdružení se starostou v Sopotnici. „Nejprve nás napadlo postavit gril, ale to už netáhne, to není nic nového,“ prozradila Šárka Frýdová. Jakmile se však do Sopotnice podívali, hned bylo jasno.

Navíc v peci bude možné upéct i bůček, kolena či voňavé husy a kachny. „To byl i jeden z argumentů, protože mužská populace samozřejmě říkala, no a co chleba…aspoň s něčím,“ dodává Jaroslav Štefek. Není to však jako elektrická trouba, kde se jen otočí knoflíkem. Tady je to náročnější. Pec má určitý skelet, v němž je rozemleté sklo, které slouží jako sálavá hmota, jež drží teplo. „Uvnitř pece se musí zhruba šest až osm hodin topit dřevem, aby se nahřála a naakumulovala teplo. Pak se popel vymete a na stejné místo, kde se topilo, se vkládají bochníky chleba, koláče nebo pečínka. Teplota postupně klesá, takže když už nebude možné péci chleba, tak se pečou jiné věci třeba maso,“ objasnil Jaroslav Štefek.

Proč ale vůbec ke stavbě pece sdružení přistoupilo? „Bereme to jako skvělou možnost, jak dostat děti od počítačů a dospělé jen od virtuálního setkávání zpět k osobnímu kontaktu a věříme, že toto bude pro ně poutavé a podaří se nám to,“ poznamenala Šárka Frýdová.

Nyní se už jen čeká až opadnou mrazy a bude možné „kopnout“ do země. Stavba spolkne zhruba 360 tisíc korun, které sdružení získalo ze dvou grantů.

První pečení chleba už mají ale v obci pevně naplánované. Mělo by se uskutečnit 1. září při příležitosti tradičního gulášového klání, kdy týmy vaří tuto pochoutku v kotlíku na ohni. Ten den bude i pec slavnostně vysvěcena. Aby jí přálo štěstí.

„Veřejné pečení bychom chtěli pořádat tak pětkrát až šestkrát do roka. Je to totiž časově velmi náročné. Chtěli bychom tak pečení skloubit vždy s nějakou větší akcí. Určitě bychom chtěli uspořádat i štrůdlobraní. Máme u nás v Synkově ovocné sady, takže už domlouváme možnou spolupráci. No a potom bychom chtěli zavést i pečení svatomartinské husy, pokud se to podaří,“ prozradila jen část plánů Šárka Frýdová.

Autor: Silvie Špryňarová

1.3.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
AUTOMIX.CZ
54

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Pěstujeme olivy

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Do říjnových sněmovních voleb půjde 22 stran a hnutí

Královéhradecko - V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny PČR budou voliči v hradeckém kraji vybírat z 22 politických stran a hnutí. Oproti volbám v roce 2013 je to o čtyři subjekty více.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

Rychnov přivezl z trávníku favorita bonusový bod

Rychnovsko - Úvodním kolem byl o víkendu rozehrán fotbalový Krajský přebor mužů. Zástupci našeho okresu mezi krajskou elitou cestovali za svými soupeři na Náchodsko.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení