Rybí krémová polévka s krutony

1 kapr, divoké koření, sůl, bílý pepř, 2 mrkve, 1 petržel, 1/4 celeru, 1/2 másla, hladká mouka, 0,5 dcl bílého vína, muškátový oříšek, smetana, petrželka, rohlíky

Nejdříve kapra vykucháme. Oddělíme hlavu a ocas a vykostíme. Dáme vařit hlavu, odříznuté ploutve a kostru. Po sebrání pěny přidáme koření a sůl. Mezitím si na polovině másla orestujeme nastrouhanou zeleninu. Na zbylém spolu s moukou uděláme zásmažku, kterou zalijeme vývarem z hlavy a kostí. Přidáme bílé víno ,zeleninu a krátce povaříme. Ke konci přidáme muškátový oříšek, smetanu a podle chuti sůl a pepř. Na závěr dáme orestované mlíčí nebo jikry a obrané maso z hlavy a kostry. Jako krutony nakrájíme rohlík na kolečka, dáme na plech, posypeme nastouhaným sýrem a krátce rozpečeme. Krutony zdobíme hotovou polévku spolu se zelenou petrželkou.

Provensálský kapr

filety z kapra, 2 vejce, 5 lžic strouhanky, 10 dkg eidam, rozmarýn, tymián, bazalka, vegeta, pepř, smetana, kari koření a citron

Filety z kapra nakrájíme na porce a pokapeme citronem, necháme hodinu odpočinout. Zatím si smícháme vejce, strouhanku, bylinky a koření, smetanu, nastrouhaný sýr a vegetu. Filety rozložíme na plech, posolíme a na ně dáme tuto směs. Pečeme na 180 stupňů 15 - 20 minut.

Sváteční tvarohové knedlíky

1/4 másla, 2 polotučné tvarohy, hořká čokoláda, 2 vejce, pomerančová kůra + šťáva z 1/2 pomeranče, citronová kůra + šťáva z 1/2 citronu, 3 lžíce cukru krupice, 2 - 3 hrsti strouhanky, špetka soli

Na obalení: strouhanka, 2 lžíce cukru, 1/2 másla, 1/2 kávové lžičky skořice

Z tvarohu, rozpuštěného másla, vajec, kůry, šťávy, cukru a strouhanky připravíme těsto. Mělo by být tužší. Těsto necháme odpočinout. Na pánvi rozpustíme máslo, kde orestujeme strouhanku z cukrem a skořicí dozlatova. Z připraveného těsta uděláme kuličky, do kterých vmáčkneme kostičku čokolády a zakoulíme.Vaříme ve vroucí vodě 10 min. Knedlíky pak rovnou obalíme v připravené směsi strouhanky a posypeme na talíři moučkovým cukrem a strouhanou čokoládou.