V roce 2015 svojí „ledovou" show na náměstí F.L.Věka v Dobrušce téměř navázali na příjezd prezidentských limuzín v čele s hlavou státu, letos se ji pro změnu rozhodli spojit se svátkem sv. Valentýna.

Zda si budou v bazénu naplněném studenou vodou, navíc ochlazovanou drceným ledem, předávat srdíčka či květiny, známo zatím není, jisté je, že v neděli 14. února odpoledne bude v historickém centru města znovu veselo.

Pozvání k účasti se rozletěla na všechny světové strany – do Náchoda, Hradce Králové, Prahy, ale také až za hranice do polské Kudowy i do Bratislavy. A tak se dá očekávat, že ledovou hladinu ve dvou bazénech budou vedle místních ledoborců čeřit také Metujští tygři, Morsy (neboli mroži) z polské Kudowy a možná dokonce i „ĺadové medvede" ze Slovenska. Otužilci z Polska si dokonce přivezou svůj bazén, drcený led připraví stejně jako vloni řezník z Nového Města nad Metují, vodu dodají z cisterny hasiči a úderem patnácté hodiny vše vypukne.

Dobrušští pořadatelé mají za sebou již více než rok pravidelného otužování, a tak se rozhodli po jakémsi otužileckém „oťukávání" svoji skupinu zařadit pod křídla Sportovního klubu Dobruška s tím, že si za předsedu zvolili studenta tělesné výchovy Martina Koblásu.

Ve městě F. L. Věka už nikoho nepřekvapí, že nejviditelnějším členem ledoborců je iniciátor všeho dění a děkan v jedné osobě – Augustín Slaninka. „Otužujeme se dvakrát týdně. Využíváme k tomu zátoku Zlatého potoka v Mělčanech a zázemí, které nám tam bylo poskytnuto. V neděli 31. ledna, kdy měla voda 2 °C, jsme v ní pobyli dvakrát dvě minuty a mezitím si venku zacvičili," řekl pan farář a ve své mateřštině přirovnal pocity z báječné koupele k „žeravým žiletkám", nadšeně mluvil o doslova poblázněném organismu.

Augustín Slaninka zároveň zdůrazňuje, že cílem dobrušských otužilců není dálkové plavání ve studené vodě, popř. rekordní výkony při zdolání nějaké trasy, ale především prevence proti nemocem, protože tato činnost nejenže posiluje imunitní systém, ale působí proti veškerému nachlazení, angíně i chřipkovým onemocněním, dále proti různým alergiím, také osteoporóze, vředovým chorobám atd. Nedáte se také zlákat? Ledově-plavecká propagační show na sv. Valentýna v Dobrušce může vaše rozhodnutí urychlit.

Dana Ehlová