Přestože slavností svatého Václava se ve východních Čechách koná hned několik, ty v Dobrušce patří k jedněm z nejvyhledávanějších. A dokazuje to každý rok početná návštěvnost nejen z blízkého okolí. Při procházení mezi stánky na jarmarku se ozývají obdivné hlasy z Hradce Králové, Pardubic či Přelouče.

Letošní ročník je navíc trochu speciální.

Slavnosti už včera večer zahájili tradičně trubači fanfárami z věže radnice a následně průvod družiny knížete Václava. Světlo světa však také poprvé spatřila nová insignie města Dobruška, která byla zhotovena podle návrhu akademického sochaře Zdeňka Kolářského.
Navíc vrcholem se stal koncert skupiny  Pirate Swing band s Jiřím Ševčíkem, která nedávno pokřtila své album písní skupiny Queen v netradičním swingovém aranžmá. Kmotrem nebyl nikdo jiný nežli Karel Gott.

Jarmark s vůní uzeného i medoviny

Tím však třídenní slavnosti teprve začaly. Hlavní program pokračuje dnes a také zítra. Návštěvníci se mohou těšit na jarmark s tradičními řemesly na náměstí F. L. Věka. Nebude chybět ani něco voňavého k zakousnutí ať už klobásky z udírny nebo uzená kýta na roštu. K tradičním středověkým slavnostem patří i teplá medovina a na dobrušském náměstí tomu nebude jinak. Dětské oči se poté rozzáří při kouscích kejklířů jarmarečního divadla z Českých Budějovic.

Své umění předvedou i šermíři. Vloni patřila jejich vystoupení k těm nejsledovanějším. A to není rozhodně vše. Na slavnostech můžete strávit celý den.

Odpoledne doplní bohatý program i řada koncertů.

Na své si přijdou milovníci dechovky, rocku, oldíes i popu. Na podiu na náměstí vystoupí U2 revival, Ozzy Osborne revival, písničkář oldies Smutný Karel nebo dobová historická hudba v podání kapely Ventus.  Domácí muzikanti budou mít také zastoupení. Mladá partička Čí je to vina? se chopí nástrojů po sobotní 23. hodině.

Nejen jarmark, 
ale i výstavy

Kdo je vyznavačem přeci jen klidnějšího umění, pak má hned několik příležitostí k rozptýlení. Prvním z nich je koncert houslového virtuosa Ivana Ženatého s Talichovým komorním orchestrem v kostele sv. Václava v rámci II. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka.

Druhá z možností se nabízí v podobě výstav v městské knihovně, lapidáriu, synagoze nebo ve společenském centru – kině 70, které bude také v sobotu odpoledne  promítat filmové představení pro děti.

Přijďte tak strávit víkend plný zábavy a pohody, který již podeváté připravilo Kulturní zařízení města Dobrušky a jeho středisko kulturní dům za podpory Královéhradeckého kraje.  Svatováclavské slavnosti zde patří všem a všem také nabízejí zábavu a nevšední zážitky.

Program slavností

Sobota 29. září

9. hod. - Jarmark historických řemesel + Téměř divadelní společnost (České Budějovice)
13. hod.-  Šermíři Balestra (Letohrad)
14.15 hod. - Ventus (historická hudba)
15. hod. - Americký animovaný film Jak vycvičit draka (SC – Kino 70, zdarma)
15.30 hod. -  Městská dechová hudba Pilawa Górna (Polsko)
16.45 hod. -  Efest (country-rock, Náchod)
18. hod.- Annabase (funk-jazz, Police n. Met.)
19.15 hod. - U2 Revival (rock, České Budějovice)
20.30 hod. - Ozzy Osborne Revival (rock, Praha)
21.45 hod. - Smutný Karel (oldies, České Budějovice)
23. hod. - Čí je to vina? (dead pop, Dobruška)

Neděle 30. září

19.30 hod. -  Ivan Ženatý a Talichův komorní orchestr v kostele sv. Václava
(v rámci II. ročníku Mezinárodního hudebního festivalu F. L. Věka)

Výstavy:

pátek,  sobota 9 – 17 hod.

Synagoga – Hrátky z látky – výstava dobrušských patchworkářek
Městská knihovna – Maďarská keramika
Lapidárium MÚ – Přátelství –  Joska Dyntar – skleněné vitráže a objekty
Josef Thér – počítačová grafika
SC – Kino 70 – Složitá cesta rozvoje města … není vše jednoduché