Už od středy čekala přibližně pětadvacetimetrová májka na své slavnostní skácení, které se konalo v sobotu. V této obci se jedná o tradiční akci, která se pořádá už po třinácté.

„Májku stavíme každoročně ve středu. Další tradicí je, že nepoužíváme žádnou techniku, ale stavíme ji ručně přes lana. V sobotu ji pak skácíme. Po tři dny samozřejmě mladíci hlídají, aby ji nikdo neukradl, letos se nám ji podařilo uhlídat. Za těch třináct let už nám ji bohužel dvakrát ukradli sousedi, takže jsme ji museli stavět znovu," vysvětlil místostarosta Jaroslav Štefek, podle kterého se obec snaží udržovat tradice a toto je jedna z nich, kterou obnovili a která se zatím pravidelně koná.

„Májka se dříve stavěla ve všech obcích, v rychnovském okrese jsme my jako jedna z mála, kde se tradice udržuje," dodal.

Májka se staví vždy na prvního máje, Synkov Slemeno si ale tradici trochu upravilo, protože by bylo opravdu náročné ji hlídat celý měsíc.

Pro příchozí byl připraven program na celé odpoledne. Se svým programem vystoupily děti z místní školy a školky. Dalším bodem bylo divadelní představení ochotnického spolku Májovka s hrou Ze starých pověstí Českých aneb Kdo neskáče, není Čech. „Spolek vystupuje jenom jednou ročně. Vždycky si ale připraví novou a originální hru," uvedl Jaroslav Štefek.

Samozřejmě nemohly chybět ani pokusy o to, kdo na májku vyšplhá nejvýše a shodí plastovou láhev. To se nakonec podařilo a nejlepší „šplhoun" za ni pak dostal skleněnou i s alkoholem.

Když byla májka zdolána, losovalo se o to, kdo ji bude moci slavnostně podříznout a odvézt. Už jen na něm bude záležet, jak s ní naloží. „Za asistence našich chlapců se májka skácela přesně do vymezeného prostoru. Letos jsme ji měli největší za celou dobu a také měla největší průměr a dokonce dva věnce. Jsme na ni pyšní," řekl Jaroslav Štefek.

Jakmile májka ležela na zemi, ihned se k ní seběhly děti, aby si utrhly stužky.

Jednou z přihlížejících byla i Anna Beránková, která na kácení májky chodí každý rok. „Je to pěkná akce. Líbí se mi ta tradice. Děti i divadelní spolek předvedly krásné vystoupení. Byla bych ráda, kdyby se to udržovalo i nadále," přiznala Anna Beránková ze Synkova-Slemene.

Co to byly máje a proč se stavěly

• Máje nebo májka je označení ozdobeného kmene stromu, který tvoří ústřední prvek jarních slavností, rozšířených po většině Evropy. Má zajistit vesnici požehnání.

• Nejčastěji bývá máje stavěna 30. dubna nebo 1. května.

• Česká máje má formu celého stromu zbaveného, s výjimkou horní části, větví a kůry.

• Použitým stromem jsou nejčastěji jehličnany.

• Horní část se zdobí stužkami z látek nebo krepového papíru a zavěšuje se na ni zdobený věnec. • Se stavěním máje je spojen i zvyk jejího nočního hlídání před muži ze sousedních vesnic, kteří se ji snaží porazit nebo odříznout její vrchol. Pokud se jim to podaří, je to pro vesnici velká ostuda.