V Kulturním domě Střelnice v Hradci Králové, který patří ČSSD a strana v něm má své krajské sídlo, nefungovala v 90. letech jen peep show, ale dokonce i nevěstinec. Deníku to včera řekl provozovatel někdejšího podniku Pavel Vacek.

„Noční klub s peep show Carmen jsem v roce 1995 předělal na klasický bordel. Prostě s holkama. Měl jsem tam dva pokojíčky. Když vedle měli sociální demokraté své sjezdy, chodili na občerstvení ke mně. Procházeli se takřka kolem dveří těch pokojíčků a rozhodně nešly přehlédnout. To ale byla známá věc,“ uvedl provozovatel nevěstince Vacek.

Republikové vedení ČSSD i její krajská organizace přitom pranýřuje svého vysokého představitele Miloslava Mrštinu za to, že v jeho hotelu v Náchodě fungoval zhruba ve stejné době také nevěstinec a že na něj dostával státní dotace. Mrština v úterý na protest z ČSSD vystoupil.

Provozovatel bývalého nevěstince na Střelnici Vacek dnes má penzion na předměstí Hradce Králové. Veřejný dům v sídle ČSSD provozoval podle svých slov do podzimu roku 1998.

„Všichni sociální demokraté o tom nevěstinci moc dobře věděli, to opravdu nešlo nevidět. Vždycky, když schůzovali, musel jsem holky vyhnat. Papaláši ke mně chodili pít a holky tam proto nesměly být. Ale o bordelu opravdu věděli. Vždyť jsem jim platil nájemné,“ podotýká bývalý provozovatel Vacek. Nájemné činilo podle jeho slov zhruba 35 tisíc na měsíc.

Nevěstinec zavřel na podzim 1998 a ze Střelnice podle svých slov odešel z vlastní vůle. „Prostě už to nešlo, trh začal být nasycený,“ dodal.

Nájemné Vacek neplatil přímo sociálním demokratům, ale jistému podnikateli Milanu Žaludovi. Ten měl Střelnici od ČSSD pronajatou. A sociální demokraté si dnes sypou popel na hlavu za to, jak nájemní smlouva byla nevýhodná. Hájí se, že prý nemohli mluvit do toho, jaké si Žalud vybere podnájemníky.

O žádné peep show, natož o nevěstinci navíc prý nic neví.

„Přece si pamatuji, co se tehdy na Střelnici dělo. Ani si nedovedu představit, kam by se v tom sklepě ty pokojíky vůbec vtěsnaly,“ kroutí hlavou vysoký hradecký funkcionář ČSSD a krajský radní Jiří Nosek.

Sociální demokraté: Byla špatná nájemní smlouva

Hradec Králové/ Sociální demokraté si sypou popel na hlavu za to, jak nájemní smlouva byla nevýhodná. Hájí se, že prý ani nemohli mluvit do toho, jaké si Žalud vybere podnájemníky.

„Zhruba od roku 1992 Střelnice patří nám a my ji Žaludovi pronajali. Celou, sakumprásk. Straně stačilo ponechat si jen dvě místnosti pro kanceláře. Později jsme se s ním ale dostali do konfliktů týkajících se vedení celého baráku. Podle expertíz vypracovaných zhruba kolem roku 1998 byla smlouva jednostranně výhodná. Žalud si na Střelnici mohl dělat co se mu zachtělo, bez souhlasu nás jako majitelů mohl uzavírat i další nájemní smlouvy,“ vzpomíná vysoký funkcionář hradecké ČSSD a krajský radní Jiří Nosek.

Teprve pak se podle jeho slov ČSSD podařilo smlouvu se Žaludem vypovědět a starost o Střelnici převést na pražské ústředí strany.

Nosek přitom odmítl srovnávat kauzu Mrština, ve které je sám namočen, s aférou nevěstince na Střelnici. „Největší odpovědnost tady nese ten, kdo vůbec tak nevýhodnou smlouvu uzavřel,“ tvrdí.

Existenci nevěstince v letech 1995 až 1998 ale sociální demokraté zpochybňují. „Přece si pamatuji, co se tehdy na Střelnici dělo. Ani nedovedu si představit, kam by se v tom sklepě ty pokojíky vůbec vtěsnaly,“ kroutí hlavou Nosek.

„Pane redaktore, o tom já vůbec nevím, do kanceláře v Hradci jsem přišla v roce 1995 a nic takového tam nebylo. A jsem přesvědčená, že tam žádné zařízení tohoto typu nebylo ani později. O tom bych věděla,“ přidala se šéfka krajské ČSSD, poslankyně a odpůrkyně Mrštiny Hana Orgoníková.

Právě ona je nejčastěji zmiňována ve sporech se stranickými vyvrhely Mrštinou i Vladimírem Drymlem, který byl odejit z funkcí ve vedení Královéhradeckého kraje pro údajné shánění kompromitujících materiálů na její osobu. Hanu Orgoníkovou často v negativních souvislostech a nařčeních z intrikování zmiňuje i Mrština.

Veřejný dům Carmen

Pod svícnem je největší tma

Nebudu si s Orgoníkovou hrát na to, kdo je čistší a kdo čistější, říká Miloslav Mrština.

Hradec Králové/ Královéhradecká krajská ČSSD snad z afér nevybředne. Nejdřív v prosinci prostořeký Dryml, který si „ověřoval informace“ na stranickou rivalku Hanu Orgoníkovou. Pak praskl dotovaný nevěstinec šéfa náchodské organizace strany Miloslava Mrštiny.

A najednou se ukázalo, že největší tma byla přímo pod svícnem. Takřka pod kanceláří Orgoníkové, která Mrštinu i Drymla vyzývala za jejich skandály k odchodu z ČSSD, si to několik let rozdávaly lehké děvy s movitými zákazníky.

Pro Mrštinu to může být neuvěřitelná tragikomedie.

„Jen mě mrzí, že se mě Orgoníková snaží deset let zašlapat. Usnadnil jsem jí to svým odchodem ze strany. Nechci se k tomu ale už vyjadřovat a hrát si na to, kdo je čistší a kdo čistější. Z ČSSD jsem kvůli Orgoníkové neodešel jen já, ale řada dalších lidí,“ řekl včera Mrština.

O nevěstinci v sídle krajské ČSSD „nic neví“ jak Orgoníková, tak i republikové vedení ČSSD. Na existenci hanbince na Střelnici poukázal sám Dryml. „To je zase nějaká aktivita pana Drymla, nebudeme se k tomu vyjadřovat,“ uvedla mluvčí pražského Lidového domu Kateřina Blechová.

Pavel Vacek, provozovatel nevěstince, přitom tvrdí, že ho sociální demokraté při svých schůzích nemohli přehlédnout.

„Hlavně na počátku 90. let byl po sexu velký hlad. Když jsem otevřel peep show, vystřídal se tam celý Hradec. Holky dělaly striptýz na velké posteli, pánové seděli u okýnek a házeli dovnitř pětikoruny. Vystřídal se u těch okének celý kraj. Postupně to ale upadalo, až jsem to v roce 1995 předělal na bordel,“ líčí Vacek.

Mrština, aby prokázal svou nevinu, zveřejnil například notářsky ověřené dementi Miloslava Jeníka, který měl podle MF Dnes namluvit kompromitující informace na Mrštinu.

TISKOVÉ PROHLÁŠENÍ ČSSD ke kauze nevěstince v sídle hradecké ČSSD

TISKOVÁ ZPRÁVA ČSSD

ČSSD považuje nově zveřejněné informace v některých provládních médiích za další část lživé kampaně proti sociální demokracii. Jedná se o další ukázku účelové manipulace se skutečnostmi a jejich následného zkreslování do negativního kontextu se sociální demokracií.

ČSSD se kategoricky ohrazuje proti informacím o tom, že by provozovala peep show či jakékoli další podobné podniky v některém ze svých objektů.

Dle dostupných informací objekt KD Střelnice v Hradci Králové ČSSD pořídila do svého majetku 16. listopadu 1992. Objekt převzala i s existujícími nájemními vztahy, které následně postupně vypovídala ve lhůtách zakotvených v nájemních smlouvách s podnájemci. Provozování médii zmiňovaného podniku tak bylo ukončeno v nebližším možném termínu na jaře 1993.

Kateřina Blechová, tisková mluvčí ČSSD