Řada obcí proto rozmisťuje na nebezpečné komunikace, kde řidiče láká nechat nohu na plynu, měřiče rychlosti. Tak je tomu i v Borohrádku.

Rada města tu schálila umístění měřiče rychlosti na vjezd do města – ze směru od Čermné nad Orlicí v Jiráskově ulici. „To s ohledem na zvyšování bezpečnosti svých obyvatel v souvislosti s nově rekonstruovanou komunikací II/305, kde došlo k výraznému zkvalitnění šíře a povrchu. Vzniká tu vážná obava z porušování předepsané rychlosti," prozradil starosta Borohrádku Martin Moravec. Náklady na nákup a instalaci zařízení prý budou zohledněny při přípravách rozpočtu pro rok 2016.

Problémy jsou ale i jinde. Nové měřiče se nacházejí v Pulicích a Dolech u Dobrušky. Vrásky na čele kvůli nezodpovědným řidičům mají však dlouhodobě také na hlavním tahu na Hradec Králové – v Lípě nad Orlicí.

„Je to dlouhodobý problém a nelepší se. Žádali jsme o vybudování ostrůvku v silnici, už jsme měli i stavební povolení. Nebyla nám však přidělena dotace milion korun. Je možné, že by ředitelství silnic a dálnic zaplatilo ostrůvek a obec další nezbytnosti. Stále se nevzdáváme, ačkoli už mohlo být dávno hotovo," řekla starostka Lípy nad Orlicí Monika Vrátilová.

Problém nastal v byrokracii. Úřady se nedokázaly dohodnout, kde je třeba žádat o stavební povolení. Lípa žádala v Kostelci nad Orlicí a město jí ho vydalo.
Když však obec žádala o dotaci, dozvěděla se, že ji dostat nemůže, a to právě kvůli ostrůvku. Ten totiž spadá pod ŘSD. Povolení ke stavbě proto může vydat pouze krajský úřad a ne obec s rozšířenou působností. Mezi obcí a ŘSD probíhají jednání a je možné, že ŘSD samo ostrůvek postaví a získá i dotaci.