Jednalo se o akci světového formátu, které se pravidelně účastní přibližně 200 firem z celého světa.

Zaměřením veletrhu nebyla pouze oblast stavebních, izolačních nebo konstrukčních materiálů, ale i témata úspor energií a alternativních zdrojů energie. Zcela standardní vybavení nejenom nových ale i starších objektů zajišťují různé typy otopných soustav s využitím obnovitelných zdrojů energie. Návštěvníci veletrhu měli skvělou příležitost si zblízka prohlédnout solární systémy, moderní tepelná čerpadla, rekuperační jednotky a v neposlední řadě sestavy vzduchotechniky a klimatizací.

Doprovodným programem tohoto veletrhu byl 13. ročník soutěžě znalostí a dovedností žáků středních škol v oboru Elektromechanik pro zařízení a přístroje se zaměřením na chladící a klimatizační techniku. Tuto soutěž vyhlásila Komise pro vzdělávání při Svazu CHKT pod patronací Hospodářské komory České republiky.

Soutěž proběhla ve třech kolech, kde žáci absolvovali jak vstupní test a ústní zkoušku, tak i na závěr praktickou část. Jejich úkol spočíval v zapojení komponentů do elektrického obvodu a v montáži chladícího okruhu představujícího chladírnu osazenou kondenzační chladící jednotkou a výparníkem s nucenou cirkulací vzduchu.

Naši školu reprezentovali žáci třetího ročníku Karel Procházka a Tomáš Matějka, kteří vybojovali druhé a třetí místo. Právem

jim náleží nejenom hodnotné ceny (speciální přístroje pro servis a opravy chladících systémů), ale i velká gratulace a poděkování za skvělou reprezentaci velice perspektivního oboru, který se na naší škole vyučuje už od roku 1953 a naši absolventi jsou roztroušeni doslova po celém světě.

Jaroslav Chaloupka (UOV)