Pouze třikrát překročil rychnovský úřad práce v nabídce volných pracovních příležitostí hranici devíti stovek.

Hranici devíti stovek tak překročil ÚP ve své historii pouze potřetí. „Poprvé v srpnu 1995, kdy zde bylo 933 míst, to je zatím nejvíce. Potom ještě v dubnu 1997, a to jsme zaznamenali 905 míst. To však byla úplně jiná doba,“ zapátrala v dřívějších statistikách vedoucí oddělení trhu práce při rychnovském ÚP Hana Kasperová.

Doplnila, že srpnovou nabídku zásadně ovlivnila kvasinská automobilka. „Poslední dobou jsme nabízeli kolem sedmi set míst a Škoda Auto navíc podala dalších dvě stě příležitostí,“ komentovala pozitivní vývoj Kasperová.

Strojařů je málo

To potvrdila i Lenka Ullrichová, která má na ÚP na starost volná místa. „Skladba požadovaných profesí zůstává stále podobná. Skoro stovka míst byla určená pro svářeče a montážní dělníky. I nadále je zájem o strojní profese, kuchaře a číšníky, stavební dělníky a řidiče osobní i nákladní dopravy,“ upřesnila.

Omezený výběr

Výrazné snížení nezaměstnanosti a velký vzestup počtu volných míst má však i negativní dopad pro řadu zaměstnavatelů. Ti se totiž potýkají s nedostatkem kvalifikovaných pracovníků, především lidé do dělnických profesí jim schází.

„To je problém, se kterým se již setkáváme velmi často. V současné nabídce pracovníků je skutečně těžké najít kvalitní zaměstnance,“ míní vedoucí rychnovského jednatelství Regionální hospodářské komory SVČ Jiří Daniel.

 

Co se do tištěného vydání nevešlo:

 

Úřady práce evidovaly k31.8.2007 celkem 133 407 volných pracovních míst. Je to o 9456 míst více než v předchozím měsíci a o 39 190 míst více než v srpnu 2006. Za měsíc srpen bylo na úřadech práce nově nahlášeno nebo uvolněno 42265 pracovních míst a32809 volných pracovních míst bylo nově obsazeno nebo zrušeno. Na jedno volné pracovní místo vsoučasné době připadá v průměru 2,8 uchazeče, z toho nejvíce vokresech Děčín (14,6), Jeseník (13,8), Karviná (13,0) a Bruntál (11,4).

Ktomuto datu evidovaly ÚP 5104 volných pracovních míst pro osoby se zdravotním postižením, na jedno volné pracovní místo připadalo 13,1 osob se ZP. Volných pracovních míst pro absolventy amladistvé bylo registrováno 29 925 na jedno volné místo připadalo 0,8 uchazečů - absolventů a mladistvých.