Už samotný název, který v sobě nese slova „muzejní depozitář", vyjadřuje, o čem kniha vlastně bude.

„Je o věcech, které jsou uloženu v muzeu, ve vitrínách, v policích nebo ve skříních a které nějakým způsobem dokumentují dobu, v níž vznikly," řekl na úvod slavnostního křtu knihy její autor Jiří Mach a pokračoval:

„Já sám už pracuji v muzeu téměř tři desítky let, jsem tedy téměř součástí inventáře, a občas si dovolím ten přepych, že se projdu mezi depozitními prostory a přemýšlím, jaké osudy měly některé předměty, které tam vidím, jakýma rukama prošly, kdo na sebe oblékal obleky, kdo se díval na betlémy, které dokládají nejen zručnost tvůrců, ale i dobu a lidi, kteří je měli ve svých domácnostech."
Tyto nesmírně zajímavé příběhy jsou něčím nenahraditelným. Některé z nich se autor pokusil vtělit do své zatím poslední knížky.

Samozřejmě nemohl odvyprávět příběhy všech téměř 12 tisíc předmětů ukrytých v útrobách dobrušského muzea, a tak vybral alespoň zástupce všech skupin a kategorií.
„Někdy jde o příběhy, které se zabývají skutečně uměleckými poklady, jako je opěradlo s erby z kostela v Bílém Újezdu, které sloužilo jako honosná ozdoba lavice při svatbě šlechtických majitelů skaleckého zámku," přiblížil něco z obsahu Jiří Mach.
V knize však nejsou jen příběhy honosných věcí, nebo těch, které mají velikou historickou hodnotu.

Každý příběh je dle tvrzení autora doložitelný historickými fakty. „Historie samotná je vyprávěním mnoha příběhů a dobří učitelé dějepisu to vždy věděli a vědí. Historii dělají tyto příběhy. O to více to platí o regionálních dějinách, protože to jsou příběhy lidí, které se odehrály tady, a dodnes tady žijí i jejich potomci," zdůraznil Jiří Mach.
Kmotry knihy se stali starosta Dobrušky Petr Tojnar a ředitel nakladatelství OFTIS z Ústí nad Orlicí Karel Kábrt, který na otázku – Proč se právě taková kniha objevuje v edičním plánu jeho nakladatelství – odpověděl: „Přiznám se, že my ediční plán nemáme.

Nás vždy oslovují autoři a já jsem rád, když Jiří Mach zavolá a vím, že bude další kniha. Je to záruka kvalitního regionálního textu."

Dana Ehlová