VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Udělejte si velikonoční cukroví

Východní Čechy - Přinášíme vám recepty na velikonoční cukroví.

24.4.2011
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: archiv Deníku

Velikonoční cukroví

Ingredience:
Těsto: 750 g hladné mouky, 250 g cukr moučky, 500 g másla, celé vejce + 2 žloutky, citronová kůra, vanilkový cukr. Z uvedených surovin vypracujeme těsto a dáme odpočinout do lednice do druhého dne.

Krém: 400 g moučkového cukru, 4 vejce, 400 g másla.

Postup:
Vejce a cukr šleháme ve vodní lázni do zhoustnutí. Po vychladnutí na teplotu lidského těla přidíáváme na kousky pokrájené, změklé, máslo a vyšleháme hladký krém.

Rozdělíme na několik dílu, podle toho, kolik druhů pečiva se rozhodneme vyrobit (v mém případě to bylo 4 varianty) a ochutíme podle libosti a chuti.

Například rozemletými mandlemi, kávou, čokoládou apod.

Falešný marcipán

Ingredience:
100 g sušeného mléka (Laktino - polotučné), 100 g moučkového cukru, 100 g medu, trochu oleje

Z uvedených surovin vypracujeme hmotu v konzistenci plastelíny. Rozdělíme na několik dílů,podle toho jaké barvy potřebujeme pro vyrobení ozdůbek.

Hmotu propracujeme v ruce. Teplo hmotu zvláčňuje, takže pořádně prohněteme v rukou. Lepí-li se přidáme trochu cukru, případně i sušeného mléka.

Praská-li, přidáme trochu vody, ale opatrně, někdy stačí, když si jen namočíme ruce a vlhkýma hmotu ještě prohněteme. No a pak ze hmoty modelujeme různé ozdůbky podle fantazie a zručnosti, nebo vyválíme na plát a vykrajujeme ozdůbky malými vykrajovátky.

Nadívané pikantní olivy

Ingredience:
Na 40 oliv 50 g krémového sýru, 3 zelené šalotky, posekané 1/2 lžičky papriky, 40 (350 g) velkých vypeckovaných zelených oliv nadívaných kapií, 400 g plátků pikantního salámu (menší v objemu).

Postup:
Rozmixujeme sýr, šalotky a papriku do hladka. Vložíme směs do cukrářského sáčku s malou hladkou násadkou, nebo do plastického sáčku s ustřihnutým malým kouskem růžku. Naplníme olivy tak, aby se kapie do nich zatlačila.

Přeložíme salámové plátky napůl a zatočime je kolem oliv. Zajistime je párátkem a poskládáme na mísu.

Maminčiny větrníčky

Ingredience:
1/4 l mléka, 10 dkg másla, 23 dkg mouky (já použila hladkou), 6 vajec, sůl.

Postup:
Mléko s máslem svaříme ve vodní lázni. Když se směs začne vařit, přisypeme za stálého míchání mouku. Až se těsto odděluje od kastrolu a utvoří hrudku, odstavíme a necháme chvíli vychladnout. Posléze postupně zapracujeme všech 6 vajec.

Vychladlým těstem naplníme sáček s širší hvězdičkou a na plech s pečicím papírem nastříkáme větrníčky. Pečeme ve středně vyhřáté troubě do zlatova.

Než větrníčky vychladnou, nachystáme si brynzový krém:
• 12 dkg másla a 18 dkg brynzy ušleháme dohromady a podle potřeby dosolíme.
• Větrníčkům odřízneme vršky a naplníme. Přiklopíme zpět špičku větrníčku.

Kuřecí bábovka

Ingredience:
10 kuřecích prsních řízků, 250 g anglické slaniny nakrájené na tenké plátky, 4 vejce, 2 nožičky, klobásy, 150 g tvrdého sýra, 1 velká cibule, sůl, mletý pepř, 2 lžíce zelených bylinek (petrželka, pažitka, …), 1 vrchovatá lžíce hořčice (druh dle chuti), 1 lžíce oleje

Postup:
Na rozpáleném oleji osmažíme nadrobno pokrájenou cibuli dozlatova, přidáme celá vejce, osolíme, opepříme a umícháme řídkou smaženici. Vmícháme do ní hořčici a bylinky.

Z papíru na pečení nastříháme 5 obdélníků, zmačkáme, namočíme a vymačkáme z nich vodu (tím se stane papír poddajnější). Vysteleme jimi bábovkovou formu tak, aby část papíru přečnívala přes okraj formy ven. Řízky lehce naklepeme, osolíme, opepříme.

Na papír ve formě rozložíme plátky slaniny a na ně plátky masa. Na dno urovnáme vaječnou smaženici, na kterou položíme podélně rozpůlené klobásky.

Zasypeme je nahrubo nastrouhaným sýrem. Přikryjeme vrstvou masa a poklademe ho plátky slaniny. Vyčnívající papír přehneme na bábovku, obsah dobře upěchujeme a takto „zabalené“ vložíme do trouby vyhřáté na 230°C. Pečeme 1 hodinu, 15 minut před dopečením papír z povrchu bábovky odklopíme.

Necháme chvíli vychladnout a pak vyklopíme a opatrně sloupneme papír.

Podáváme teplé s libovolně upravenými bramborami nebo studené jako součást obložené mísy.

Košíčky k vínu

Ingredience:
listové těsto, pomazánky dle chuti (můžou být i koupené) na ozdobu dle fantazie.....paprika, oliva, cibulka, sterilovaná zelenina, rajče.....

Postup:
Listové těsto vyválíme na výšku 2 centimetrů, vykrájíme malou skleničkou kolečka, potřeme vajíčkem a dáme upéct. Po vychladnutí kolečka propíchneme, naplníme pomazánkami, ozdobíme a podáváme jako pohoštění.

24.4.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
AUTOMIX.CZ
54

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Do říjnových sněmovních voleb půjde 22 stran a hnutí

Královéhradecko - V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny PČR budou voliči v hradeckém kraji vybírat z 22 politických stran a hnutí. Oproti volbám v roce 2013 je to o čtyři subjekty více.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení