Učitel, který si ve volném čase přivydělává jako uklízeč. I tento obrázek bylo možné vídat na českých základních školách. Zvláště pokud šlo o mladého kantora po škole, který musel živit rodinu. Před dvěma lety byl nástupní plat absolventů 14 780 korun. Letos této potupné praxi udělal ministr školství Josef Dobeš (VV) konec.

Plošně přidal všem začínajícím kvalifikovaným pedagogům tak, aby jejich mzda neklesla pod 20 tisíc korun.

Zájem roste

„Tohle opatření opravdu pomohlo, zájem o učitelské povolání se zvýšil,“ hodnotí příliv 2,1 miliardy korun do školství šéf Asociace ředitelů gymnázií ČR Jiří Kuhn.

Finanční situaci kantorů Dobeš vylepší i příští rok. „Vláda rozhodla, že učitelé jsou tou kategorií státních zaměstnanců, kterou chce podpořit za každou cenu, tedy i v době ekonomické krize,“ uvedl ministr.

Od ledna základní a střední školy dostanou čtyři miliardy. Přídavek půjde znovu do tarifní složky mzdy, čímž bude zafixovaná.

„Po zvýšení příjmu začínajících učitelů teď myslíme i na ty déle sloužící. Jejich příjem by se měl vzrůst až o 1200 korun,“ uvedl Dobeš. To ovšem hovoří o 14. platové třídě, v níž běžní učitelé nejsou. Většinou se nacházejí ve 12. třídě, kde si například ti, kteří za katedrou stojí 1927 let, přilepší o 630 korun měsíčně.

„To je moc dobrá zpráva. Postavení pedagogů se začíná opravdu měnit,“ řekl Deníku ředitel ZŠ Donovalská v Praze Pavel Dittrich. Připomíná, že sborovny se proměňují i kvůli ubývání žáků.

Přibudou jazykáři

„Každý schopný ředitel se při snižování stavů méně kvalitních učitelů zbavil. Osobně už žádné takové nemám,“ sdělil Dittrich. Přidává i čerstvou zkušenost: „Když jsem vypisoval výběrové řízení na tři učitele pro první stupeň, přihlásilo se mi 47 zájemců, a to už je počet, z něhož si lze vybrat.“

Oceňuje i to, že díky vyšším tarifům, které nerozlišují mezi kvalifikovanými učiteli a těmi bez vysokoškolského pedagogického vzdělání, může získat víc špičkových učitelů cizích jazyků. Ti jsou totiž často absolventy jiných než pedagogických vysokých škol.