Přesto významný nárůst nehod na sjezdovkách v Orlických horách nepociťují, situace je srovnatelná s předešlými sezónami. V některých střediscích  jsou na tom dokonce i lépe.
„Žádný nárůst úrazů jsme zatím nezaznamenali, je to srovnatelné s minulou sezónou, dokonce možná i lepší. Nechci to ale zakřiknout. Ani technický sníh podmínky lyžařům neztěžuje, pokud je precizně provedený, neměl by pak ani být nijak výrazně tvrdý. Nejčastěji dochází ke klasickým  naraženinám a výronům kotníku," prozrazuje majitel Ski centra v Říčkách Jan Urbánek.

ÚrazyNejčastější:
- zlomeniny horních a dolních končetin
- vyvrtnutí kotníku
- otřesy mozku

Vážné úrazy
- poranění hlavy
- zranění páteře

Další
- vykloubení ramene
- otřesy mozku
- zlomenina zápěstí (hodně časté u snowboardistů)
- poranění kolene (nejvíce na to trpí lyžaři)

Jak se zachovat
Ihned zavolat horskou službu a vyčkat jejího příjezdu, zraněného zatím uklidňovat. Raději s ním nehýbat, mohlo by dojít k dalším komplikacím.

Hlavní příčinou nehod není špatná vybavenost lyžařů, ta se za poslední roky o hodně zlepšila. Problém je spíš v chování na sjezdovce. „Většina sjezdařů už v tuto dobu helmu nosí, v tom problém není. Kamenem úrazu je chování, lyžaři jsou bezohlední a nepozorní, i když jsme celý areál vybavili matracemi, kterými jsme zakryli všechny hydranty, některé lidi prostě nezměníme," dodává Jan Urbánek.

Horská služba zase vidí jako hlavní příčinu to, že lidé, kteří si přijedou zasportovat, ať už to jsou rodiny nebo děti, přeceňují své síly.
„Ať se jedná o lyžaře nebo snowboardisty, jsou opravdu dobře vybaveni, mnoho z nich už nosí i zádové chrániče. Jezdí ale nad své možnosti, lyže se pak stávají neovladatelnými. Doposud jsem zasahovali v Deštném u 130 případů, celé hory pak mají na kontě 360 nehod," vysvětluje náčelník Horské služby Orlické hory Josef Hepnar.
Ten také dodává, že oproti loňským rokům k žádnému výraznému zvýšení počtu úrazů zatím nedošlo. O jarních prázdninách je jich vždycky o něco více, to je ale způsobeno zejména vyšším počtem návštěvníků. Dle horské služby nejčastěji dochází u lyžařů k úrazu kolene, u snowbordistů jsou to zpravidla zlomená zápěstí a v neposlední řadě se jedná o zranění hlavy.
Co se týká první pomoci, měli by blízcí raději počkat až na příjezd horské služby, pokud se stane nehoda přímo na sjezdovce, pomoc dorazí během několika minut. Tím, že by se zraněným někdo manipuloval, mohlo by u vážnějších případů dojít například k poranění páteře.

Zraněného to chce hlavně uklidnit.
Nemocnice v Rychnově nad Kněžnou pocítila spíše zlepšení. Počet úrazů se oproti loňsku prý snížil, za to se ale jedná o vážnější případy.
„To, že zranění na horách není tak časté, je dáno hlavně tím, že je málo sněhu, a proto moc návštěvníků na hory nejezdí. Pokud ale už k nějakému poranění dojde, jedná se spíše o ta vážnější," vysvětluje primář chirurgického oddělení David Wadie Shihata.

Ten také podotýká, že rychnovské jarní  prázdniny probíhaly v poklidu. Očekávají prý nárůst, až budou mít jarní prázdniny větší města, například Brno nebo Praha.
Zlomeniny převažují
Do rychnovské nemocnice většinou dorazí pacienti s končetinovými zlomeninami.
Zatím opravdu poklidnou sezónu zažívají v Sedloňově, k žádnému úrazu zde do této doby nedošlo. Jinak to bývá zpravidla jeden až dva za zimu.
„Většinou se jedná spíše o nějaké zlomeniny, na technickém sněhu jsou však úrazy daleko horší, ten je totiž poměrně tvrdý a hodně kluzký, jízda na něm je hodně rychlá.

Návštěvníci jsou si toho však vědomi a myslím, že si kvůli tomu dávají i větší pozor. Jarní prázdniny se zatím nijak neprojevily," podotýká majitel Ski areálu Sedloňov Václav Sameš.