Chtějí oddělit maximum z běžných kuchyňských odpadků, které stejně končí v odpadkovém koši.

Proto odstartoval v Rokytnici v Orlických horách od začátku roku projekt zaměřený na zvýšení sběru dále recyklovatelných nebo kompostovatelných složek oddělených z domácího odpadu. K nádobám na plasty, papír a sklo by tak v domácnostech měly během roku přibýt ještě další na bioodpadky.

„Chceme vytřídit maximum z běžných kuchyňských odpadků, které stejně končí v odpadkovém koši, nikoliv zrušit funkční komposty,“ objasnil věc starosta města Petr Hudousek, který od počátku celý projekt podporuje. Důvody „pro“ jsou hlavně ekonomického rázu.

„Náklady na odvoz a uskladnění směsného komunálního odpadu stoupají. V současné době město tento provoz dotuje. Částka, o kterou skutečné náklady převyšují vybrané poplatky, je asi dvě stě korun na hlavu,“ upřesnil. Po oddělení skla, papíru a plastů lze vytříděním bioodpadu snížit množství, které skončí v běžných odpadkových koších o dalších čtyřicet procent. Tím za odvoz odpadků ušetří město i občané. Mimo Rokytnice se pilotní projekt zaměřený na bioodpad, týká obcí Pěčín, Říčky, Bartošovice, Orlické Záhoří a Rybná nad Zdobnicí.

Podle referentky odboru výstavby a životního prostředí Evy Levé se od 1. února 2008 začalo v Rokytnici se sběrem bioodpadu a od jara 2008 se rozběhne také pytlový svoz plastů a papíru z jednotlivých domácností.

„Projekt počítá se zavedením tzv. čárových kódů na samolepkách pro každou domácnost, které znemožní záměnu. Jednoduše se přilepí při svozu na plastový pytel s konkrétním recyklovatelným odpadem. Svozové auto bude vybaveno čtečkou čárových kódů, které se budou dle čísel domácností ukládat v počítačové databázi svozové firmy. Ta je následně předá na městský úřad,“ uvedla s tím, že za každý takto zaevidovaný pytel vytříděného odpadu budou občanům připisovány v evidenci MÚ body. Každý bod bude oceněn konkrétní finanční částkou, která se odečte od ročního poplatku za odpad.

Plasty, papír a sklo zdejší občané třídí do příslušných sběrných kontejnerů již několik let a podle Evy Levé množství odpadu pro recyklaci stoupá.