Na vině jsou nejen dovolené, ale také odjezd studentů, kteří tvoří asi 20 procent všech dárců, z velkých měst na prázdniny. Počet dárců krve u nás navíc dlouhodobě klesá. Transfúzní stanice a nemocnice proto pořádají nejrůznější „náborové“ akce, aby tento negativní trend změnily.

Pravidelně například probíhají akce ve spolupráci s policií a městskými strážníky, v plánu je také spolupráce se studenty středních a vysokých škol.
Jedna z akcí, která si klade za cíl zpopularizovat dárcovství krve, proběhla i včera v Ústavu hematologie a krevní transfúze (ÚHKT) na pražském Karlově náměstí.

Darovat krev sem příšla ministryně zdravotnictví Dana Jurásková společně se zástupci svého ministerstva, Červeného kříže a organizace Dar života.
Akce měla podle organizátorů za cíl upozornit na problém nedostatku dárců krve a přispět ke zvýšení zájmu veřejnosti o tuto problematiku.

„Svým osobním příkladem chci nejen upozornit na problém nedostatku dárců krve, ale také povzbudit českou veřejnost k většímu zájmu o její dárcovství,“ řekla po odběru ministryně zdravotnictví, která se rozhodla potenciálním dárcům ukázat, že darovat krev je skutečně nestojí víc než pár hodin času.
Podle náměstka ministryně Marka Šnajdra chybí v současné době asi 100 dárců.

Potřeba jsou zejména mladí lidé mezi 18 až 26 lety, na které také v současné době cílí několik informačních kampaní, například kampaň Českého červeného kříže se sugestivním názvem „Jdi se bodnout se strachem“. (kf)