Na hojně navštěvovanou Potštejnskou pouť byli připraveni majitelé adrenalinových atrakcí, stánkaři i policie. Během třídenní akce byli v obci přítomní muži zákona z obvodního oddělení v Kostelci nad Orlicí, které posílili kolegové z dopravní policie.

Průběžně monitorovali zejména průjezdnost zdejšího úseku frekventované silnice I/14 a dodržování správného parkování v ulicích.

Jenže uličky obce nedaleko Vamberka tentokrát obvyklé pouťové mravenčí hemžení lidí nezažily a přijíždějící návštěvníci nemuseli řešit zapeklité problémy s hledáním místa k zaparkování automobilů ve vyznačených částech Potštejna. Pouť proběhla v relativně klidnějším duchu.

Letošní návštěvnost patřila podle majitelů pouťových atrakcí k nejslabším za poslední roky.

„Do Potštejna jsem jezdil už jako malý kluk. Na zdejší prostředí s pohledem do zelených lesů poblíž Divoké Orlice se vždy velmi těším. Jedná se o jednu z největších poutí v republice," konstatuje Josef Spilka, který obsluhuje horskou dráhu a zároveň u schůdků na adrenalinovou atrakci vybírá vstupné.

„Hrozně to letí. Pomalu mně táhne už na padesát, takže vlastně zdejší pouťový rej zažívám už déle než čtyři desetiletí."

V zastřešené pokladní boudě s ovládacími prvky dráhy má po ruce mobilní telefon. Při pohledu na jeho displej smutně konstatuje. „Sleduji internetovou předpověď počasí a nevypadá to dobře. Bohužel celé dnešní odpoledne by mělo určitě pršet.“ Na jeho slova brzy dochází. Hodinu po sobotním poledni na okna pokladní boudy začínají dopadat první dešťové kapky.

Déšť houstne, lidé se schovávají pod přístřešky atrakcí a trávník mezi nimi začíná být rozmoklý a blátivý.

Pokud jste svojí partnerce chtěli vystřelit voňavou barevnou růži, museli jste v minulosti před maringotkou se střelnicí trpělivě vystát dlouhou frontu. V sobotu jste u Ireny Doležalové, obsluhy vzduchových pušek přišli, na řadu hned.

„Letos nad tržbami zapláčeme,“ říká s nepatrným úsměvem sympatická blondýnka. „To je však náš úděl. Počasí neporučíme. Na to jsem už za dlouhá léta kočovného života zvyklá,“ dodala Doležalová.

Včera se nevlídné počasí přece jenom alespoň trochu umoudřilo a ustal vytrvalý déšť. Někteří stánkaři a majitelé atrakcí se v průběhu týdne přesunou na opačný konec rychnovského okresu, protože o nadcházejícím víkendu ožije pouťovým veselím náměstí v Dobrušcea. Třídenní Dobrušská pouť startuje už nadcházející pátek.