Z nevšedního nápadu se brzy stala tradice, která přitahuje davy návštěvníků. Řeč je o Orlickém sekáči, jehož třetí ročník se
v sobotu konal na Nebeské Rybné.

„Tu myšlenku jsem nosil v hlavě už delší dobu, ale naplnili jsme ji až v roce 2010. Na první ročník si někteří přivezli kosy, ale ostýchali se zapojit. Rok od roku však zájem o účast stoupá," osvětlil zatím krátkou historii tohoto nevšedního klání Josef Jehlička, hlavní organizátor.

A všichni přítomní by mu museli dát za pravdu. Letos totiž startovalo 42 adeptů o titul Orlický sekáč, z toho 13 žen. Čísla ale nemohou vypovědět vše. „Nejstaršímu účastníkovi je 87 let a přidělený čtverec posekal ve výborné kvalitě. Od nejmladšího startujícího, kterému je 14 let, ho tak dělí téměř čtyři generace," vyzdvihl Josef Jehlička.

Počasí sice brzký příchod léta nenaznačovalo, ale pro sečení trávy bylo téměř ideální. Soutěžící si rozlosovali travnaté čtverce o rozměru deset na deset metrů. V případě dam byla výměra poloviční. Základní část určila pět finalistů, kteří se o konečné umístění utkali krátce po poledni. Absolutním vítězem se nakonec stal Josef Chaloupka, který tak obhájil své loňské prvenství.

Obdiv pak sklízeli i ti, kteří se na soutěž dostavili v dobových kostýmech, a v neposlední řadě ukázka koňských dovedností v podání slezského norika.

Jak soutěž v sečení dopadla

MUŽI
1. místo: Josef Chaloupka, Javornice
2. místo: Jan Štěpánek, Líšnice
3. místo: Jaroslav Šrefr, Přím
4. místo: Martin Grunt, Rampuše
5. místo: Jaroslav Šabata, Hraštice

ŽENY
1. místo: Jana Lesáková
2. místo: Irena Viesnerová
3. místo: Šárka Rozsývalová