Největším dodavatelem na Hradecku je společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, která teplo kupuje od International Power Opatovice.
Letos stojí jeden gigajoule asi 271 korun a roční spotřeba průměrného bytu je čtyřicet až padesát gigajoulů. Republikový průměr cen ze teplo se pohybuje okolo 400 korun.

ČEZ Poříčí ze Dvora Králové nad Labem je další společností, která si účtuje nižší ceny. Nyní jeden gigajoule stojí 330 korun.
V Pardubickém kraji je situace obdobná. I zde dojde od ledna ke zdražení tepla o deset procent. Lidé nyní dají za gigajoule asi 262,50 koruny, přitom loni to bylo o deset korun méně a v roce 2003 stál gigajoule 220,50 koruny.

Asi 1600 domácností v Hlinsku, které odebírají teplo od Teplárenské společnosti Hlinsko, se zdražení tolik nedotkne. Je to tím, že společnost výslednou cenu eliminuje dodávkou tepla z biomasy.

Jaké budou skutečné ceny, se lidé dozví koncem listopadu nebo během prosince.

Teplo v hradeckém kraji od ledna asi zdraží téměř o deset procent

Ceny dálkově dodávaného tepla v Královéhradeckém kraji od ledna zřejmě zdraží téměř o deset procent. Důvodem je zvýšení daně z přidané hodnoty z pěti na devět procent, které vyplývá z vládních reforem, a růst cen ostatních vstupů. Ceny pro příští rok teplárenské firmy v kraji zatím nevyhlásily. Jasno nemají u vlivu nových ekologických daní.

"Zdražení by mohlo být do deseti procent. U průměrného bytu to bude znamenat zvýšení ročních nákladů přibližně o 1800 korun," řekl mluvčí Teplárenského sdružení ČR Pavel Kaufmann. Upozornil, že u některých kotelen, které zatíží ekologická daň, by mohlo být zdražení i více než desetiprocentní.

Největším dodavatelem tepla v hradeckém kraji je společnost Tepelné hospodářství Hradec Králové, která teplo nakupuje od společnosti International Power Opatovice. "O ceně tepla z Opatovic nyní jednáme. Jisté je zdražení z titulu vyšší DPH. Jasno zatím není ve věci ekologických daní," řekl ČTK ředitel hradecké společnosti Jiří Seidler.

Nyní jeden gigajoule tepla v Hradci Králové stojí 271 korun, což je výrazně pod republikovým průměrem 400 korun. Podprůměrné ceny mají i další velcí výrobci tepla v kraji. Například teplo ze zdrojů společnosti ČEZ v Poříčí u Trutnova a ve Dvoře Králové nad Labem stojí asi 330 korun za gigajoule. Teplárna společnosti KA Contracting v Náchodě má cenu 359 korun za gigajoule. Roční spotřeba průměrného bytu se odhaduje na 40 až 50 gigajoule.

Podle ředitele náchodské KA Contracting Jiřího Příhody by ceny tepla od ledna mohly vzrůst přibližně o osm procent. Z toho polovina připadne na zvýšenou DPH. "Ceny budeme mít zkalkulovány v listopadu," řekl Příhoda. Podle mluvčí ČEZ pro východní Čechy Šárky Beránkové nelze nové ceny tepla nyní zodpovědně stanovit. "Důvodem jsou probíhající konzultace a výklady reformních zákonů, zejména k uplatnění ekologických daní. Každopádně se projeví změna DPH," řekla.

Ceny od ledna zatím nezná ani společnost Teplo Krkonoše, která z plynové kotelny zásobuje teplem asi 1600 bytů ve Vrchlabí. "Ceny plynu na leden budeme znát v prosinci. Očekává se jejich nárůst. Zdražení ostatních nákladů by se mohlo v cenách tepla projevit růstem do pěti procent," řekl ČTK předseda představenstva Michael Polák. Zatím má vrchlabská firma zálohovou cenu pro čtvrté čtvrtletí 572 korun za gigajoule.

Přestože je cena za jednotku tepla ve Vrchlabí nadprůměrná, neznamená to, že domácnosti v podhorském městě platí v ročním vyúčtování více než tam, kde je teplo levnější. "Nová vrchlabská soustava je totiž výrazně úsporná a její ztráty jsou minimální," řekl Kaufmann.

Ceny tepla pro domácnosti u dodavatelů tepla v Královéhradeckém kraji v roce 2007:

cena za jeden gigajoule počet zásobovaných domácností

Tepelné hospodářství Hradec Králové 271,- 24.200

ČEZ Poříčí u Trutnova 331,- 9000

ČEZ Dvůr Králové nad Labem 331,- 2000

KA Contracting Náchod 359,- 5000

Teplo Krkonoše Vrchlabí - zálohová cena 4. čtvrtletí 572,- 1600