VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Svatební koláče umí jak 'profíci', navíc jim pečení pomáhá v životě

Kvasiny - Tréninková pekárna sdružení Pferda funguje dva roky. Hendikepovaní v ní z těsta vykouzlí laskominy.

18.4.2012
SDÍLEJ:

Tréninková pekárna sdružení Pferda funguje dva roky. Hendikepovaní v ní z těsta vykouzlí laskominyFoto: Deník/Silvie Špryňarová

Kdysi to býval starý zahradní domek, který Ústav sociální péče v Kvasinách již nevyužíval. Dnes se však za dveřmi malé bílé budovy skrývá dílna, kde to voní vanilkou a skořicí. Z opuštěného domku se před necelými dvěmi roky stala tréninková pekárna sdružení Pferda, které provozuje již několik let kavárny Láry Fáry v Rychnově a Náchodě, v nichž obsluhují lidé s mentálním hendikepem.

A ani v malé pekárně s jednou troubou tomu není jinak. „V současné době tuto službu využívá patnáct klientů, což je plný počet a v pořadníku jich máme dalších zhruba deset,“ říká vedoucí pekárny Lenka Mihulková. Mezi šikovnými pekařkami jsou i sedmapadesátiletá Jana a o čtyři roky starší Žofie. Obě žijí v opočenském Ústavu sociální péče pro dospělé.

S válečkem to umějí také muži

Upéct svatební koláče, preclíky, perníčky anebo i obyčejnou buchtu zvládají s naprostou grácií. „Já jsem tady už od začátku a moc mě to baví. I doma v ústavu ráda peču. Děláme si v neděli sladké snídaně,“ vypráví Žofie, která má před sebou na vále malé čtverečky těsta, z nichž zanedlouho vzniknou úhledné svatební koláče.

Přestože by se mohlo zdát, že pekárna bude mít mezi svými „pracanty“ především ženy, opak je pravdou. „Z oněch patnácti klientů je devět mužů. Ale i oni jsou velmi šikovní a moc je to baví. Je pravdou, že spíše je zajímají technické věci, takže se stává zážitkem zapnutí robotu, navážení ingrediencí nebo nastavení trouby,“ objasnila Lenka Mihulková.

Avšak i tyto zdánlivě jednoduché úkony, které zdraví člověk zvládá naprosto s přehledem, nejsou tak samozřejmé pro lidi s hendikepem. „Mnozí z našich klientů neumějí číst a někdy ani psát. Proto, aby se dokázali zorientovat ve skladu, v ingrediencích i v lednici, využíváme barevných symbolů anebo i reálných vystřižených obrázků, podle nichž produkt poznají,“ vypráví terapeutka Petra. Polohrubá mouka tak má na víčku dózy nápis v červeném poli a ta hrubá zase ve žlutém. Vše tady má svůj řád a právě i tomu se klienti učí.

„Pekárna je prostředím, kde se klienti učí nějakým dovednostem, ale také určitému řádu a pravidlům. Oproti kavárně, kde je již více stresově náročný provoz, je tady klidnější prostředí. To je ale také záměr. Tady není cílem někam spěchat a klienty honit. Když víme, že zakázku nestihneme, tak ji nevezmeme,“ vysvětlila Lenka Mihulková.

Přestože prvotní záměr zřídit pekárnu vycházel z myšlenky, aby kavárny byly zásobeny z vlastních zdrojů, dnes je již známá v širokém okolí a nemá nouzi ani o zakázky z řadměst či jednotlivců.

Udělat stovky preclíků zvládají hravě

„Pečeme například pro město Solnice nebo na větší akce v Rychnově. Jsou to trošku zatěžkávací zkoušky, ale vždy chceme, aby z toho klienti nebyli ve stresu. Pečivo, které dodáváme bývá trvanlivé, takže se na zakázce pracuje třeba tři dny. Na velké akce pečeme třeba i šest set kusů drobného pečiva,“ říká terapeutka Petra.

Do práce se tady chodí na směny. Jedna pracuje dopoledne a druhá odpoledne, ale o tom, jak často chtějí v pekárně být, rozhodují klienti sami. „Na začátku se s nimi sepíše vždy individuální plán, v němž si každý určí, co by se chtěl naučit a proč chce v pekárně pracovat,“ upřesňuje Lenka Mihulková.

Stejně jako v každém kolektivu i tady se občas rozhoří malý spor. „Občas si klient připadá třeba nešikovný. Vidí, že mu to nejde jako jeho kolegovi, ale tady zasáhneme my a snažíme se ho podpořit, motivovat a povzbudit,“ shodují se obě terapeutky.

Dnes jede pekárna na plný plyn a patnáctka pekařů je věkově různorodá. Nejmladší má 21 let a nejstarší zase 61.

Autor: Silvie Špryňarová

18.4.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační foto

Chybí stovky lidí, přitom vyrostla další fabrika

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

AUTOMIX.CZ

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Kromě přepravy cestujících je auto od nepaměti využíváno k převozu nákladu. A jak dnes uvidíte, je tím myšleno doslova jakéhokoliv nákladu. Připravte se na bizarní přehlídku převážených věcí všeho druhu, kdy vás už nepřekvapí ani auto naložené v dalším autě.

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Do říjnových sněmovních voleb půjde 22 stran a hnutí

Královéhradecko - V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny PČR budou voliči v hradeckém kraji vybírat z 22 politických stran a hnutí. Oproti volbám v roce 2013 je to o čtyři subjekty více.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení