Hodně veliký provoz je například v Solnici, zde je to způsobeno zejména blízkou firmou Škoda auto, která zaměstnává velkou část obyvatel Rychnovska.
Problémem je automobilka
„Nejhorší je to mezi třináctou a patnáctou hodinou a pak také od jednadvacáté hodiny večerní, kdy se v automobilce střídají směny. Stále bojujeme, aby byl co nejdříve dokončen obchvat. Jednu část už máme, ta nám alespoň odklonila provoz směrem na Hradec," vysvětluje starosta Solnice Ladislav Kubíček.

Ten také dodává, že pokud vede silnice první třídy skrz město, je to vždy nebezpečné.

V Solnici došlo několikrát i ke střetu auta s chodcem. Obec se tomu snaží předcházet světelnými přechody, ale někteří obyvatelé je stejně nevyužívají.
„Máme celkem tři přechody na úseku dlouhém sto metrů, jeden z nich je u základní školy.

Chtěli jsme budovat další přechod, nevím ale, jestli se to vyplatí. Vyjde nás to na půl milionu korun a lidé ho pak ani nevyužijí. Také to zdržuje silniční provoz," podotýká Ladislav Kubíček.
Město Kostelec nad Orlicí již také zajistilo několik bezpečnostních prvků,  situaci  nepovažuje za tolik kritickou.

„Silnice je po celém svém úseku nebezpečná. Myslím si však, že to tu máme dobře zabezpečené.  Například u pošty je zřízený nový připojovací pruh pro auta přijíždějící z náměstí. Máme zde i ostrůvky, která zpomalí auta a nechají přejít chodce v klidu. Nelze jich mít ale v obci moc, potom totiž dochází k celkovému zpomalení dopravy ve městě," potvrzuje starosta Kostelce nad Orlicí Jiří Bartoš.

Nebezpečno však není pouze ve velkých městech, ale i na menších obcích, jako tomu je například v Javornici.

Zde je většina problémů způsobena nepřiměřenou rychlostí řidičů, kteří tudy projíždí.
„Už několikrát jsme to řešili na obecním zasedání, je to přetrvávající problém, který stále řešíme. Uvažovalo se o tom, že na konci obce směrem na Slatinu nad Zdobnicí, kde jsou dvě hájovny, umístíme značky na snížení rychlosti, policie ale tento návrh neschválila. Mají totiž za úkol zajistit taktéž plynulost provozu," dodává starosta Javornice František Dušánek.
Rodiče mají strach 
o své děti
Spousta obyvatel se však bojí zejména o bezpečnost svých ratolestí.

Dle slov starosty byly i návrhy na vytvoření retardérů v části obce zvané Jaroslav, to ale přináší stejný problém, docházelo by totiž k celkovému zpomalení provozu.

Situaci ale chtějí v Javornici nadále řešit, a to už letos na jaře.
„Plánujeme nové vodorovné dopravní značení před budovou základní a mateřské školy a to samé u zastávky v lokalitě zvané Betlém. Bylo mi potvrzeno, že by tady měly častěji měřit rychlost policejní hlídky," shrnuje celkový problém František Dušánek.