Půjde „dům hrůzy", obývaný nepřizpůsobivými rodinami a proslulý horou odpadků, která po léta dominovala příjezdu do Meziříčí, k zemi? Tak se ptali někteří obyvatelé Českého Meziříčí. Šuškalo se, že objekt změnil majitele a že se již někteří nájemníci stěhují pryč. Pravda je někde uprostřed. Dům sice majitele změnil, ale bourání se podle starosty Meziříčí nechystá. „Nemám o tom žádné informace," uvedl Milan Žďárek.

Situace kolem domu hrůzy, jinak také č. p. 315 či parlamentu, jak mu místní říkají, se prý ale zlepšila.

Lidé v Meziříčí mají ještě v živé paměti strach, který zažívali, když se z domu šířila žloutenka typu A nebo když v dobrušské speciální škole našla učitelka štěnici – v žákovské knížce dítěte z tohoto nechvalně proslulého domu. Vášně se uklidnily i díky tomu, že obří skládka za domem, na které dle místních pobíhaly krysy velké jak kočky, téměř zmizela.

Odpadky se podařilo odvézt díky příspěvkům. Většinu peněz poskytl Královéhradecký kraj, menšinově se podíleli i obyvatelé domu. Z krajské kasy přiteklo čtvrt milionu korun.

„Odpadky nepřibývají. Za domem zbyla „hromádka", na jejíž úklid již nezbyly peníze. Obyvatelé domu mají k dispozici kontejnery," uvedl starosta Žďárek s tím, že za odpady obyvatelé neplatí. Vymoci na nich tyto peníze je téměř nemožné.

Dům v Českém Meziříčí není jedinou vyloučenou lokalitou na Rychnovsku, v okrese se nachází další čtyři.

A Hradecko je na tom podobně. Dlouho byl problémový například Černilov. I zde se nacházel „dům hrůzy". Minulý čas je zde použit správně. Obec ho odkoupila a díky prostředkům ministerstva pro místní rozvoj určených na demolice v sociálně vyloučených lokalitách i zbourala. Dostala na to půl druhého milionu. „Sice se každému při zmínce o ghetech a vyloučených lokalitách vybaví města na severu Čech, ale i my jsme tu s tímto nešvarem měli velké problémy a tento dům byl naším velkým bolákem," uvedl před demolicí starosta Stanislav Javůrek.