VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Stát na pódiu vedle Suchého? Nesmírně příjemné, říká Kos

Rychnov nad Kněžnou – Festival Šlitrovo jaro k městu již neodmyslitelně patří.

18.4.2011
SDÍLEJ:

Šlitrovo jaro 2011Foto: Deník/ Pavel Illich

To samé se ovšem dá říci také o rychnovské společnosti FAB (ASSA ABLOY Czech & Slovakia), která letos na podzim oslaví sto let od vzniku značky. Proč u této příležitosti nespojit obojí dohromady? Stalo se. Firma totiž k významnému výročí připravila publikaci mapující její minulost až po současnost, a k jejímu křtu došlo právě během osmnáctého ročníku přehlídky na pódiu rychnovského Pelclova divadla.

Jelikož tato událost se odehrála před zahájením představení divadla Semafor nazvaného Mamzelle Nitouche, ředitel společnosti PŘEMYSL KOS stanul kromě jiných po boku Jiřího Suchého, jenž se zároveň stal kmotrem publikace, sám do ní sepsal úvod. Důstojná čest pro tak významný milník.

Představte knihu, která byla slavnostně pokřtěna…
Ke sto letům značky FAB jsme se rozhodli vydat publikaci, která mapuje historii společnosti. Dá se v ní najít spousta dobových fotografií a dalších věcí, které ji monitorují. Knihu jsme vydali také proto, abychom potěšili všechny, kteří mají nebo měli s FABem něco společného. Účelem je také připomenout naše výročí, protože si myslíme, že FAB patří ke klenotům českého průmyslu.

Jak dlouho se kniha tvořila a kolik lidí se podílelo na jejím vzniku?
Publikace vznikala poměrně dlouho. Historické věci mapoval pan Čižmář téměř rok. Zadání, aby takovou věc udělal, jsme s ním domlouvali asi na jaře 2010, na konci roku jsme dostali takový hrubopis textu týkajícího se historie. Samozřejmě, další lidé se podíleli na grafice a fotografiích. Především Alžběta a Dan Harvanovi, jinak za naši firmu je odpovědný marketingový ředitel Martin Prorok.

Kde se vzal nápad pokřtít publikaci během festivalu Šlitrovo jaro?

Dá se říci, že FAB k Rychnovu patří, stejně tak i kulturní akce pana Tydlitáta. Kromě Šlitrova jara dělá i Poláčkovo léto, na podzim filmový festival. S ním jsme v kontaktu poměrně často, a tak nápad stát se hlavním partnerem Šlitrova jara a připojit se k němu přišel také už zhruba před rokem. Možnost spojit křest knihy s festivalem se objevil asi před dvěma třemi měsíci, kdy nás napadlo oslovit pana Suchého, aby do ní napsal nějakou předmluvu.
Samozřejmě to uchopil tak, jak je jeho zvykem, tedy velmi poeticky a hezky. Z toho pak už musel vykrystalizovat nápad pokřtít publikaci právě před představením.

Co jste vůbec prožíval právě po boku Jiřího Suchého přímo na pódiu?
Je to věc, kterou si člověk rád prožije. Je nesmírně příjemné stát na jevišti vedle takové osobnosti. Jsem za to velmi rád, a touto cestou bych mu chtěl poděkovat, že se té naší věci ujal a vstoupil do ní. Panu Suchému děkuji jménem svým i celé firmy.

Autor: Pavel Illich

18.4.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
AUTOMIX.CZ
54

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Do říjnových sněmovních voleb půjde 22 stran a hnutí

Královéhradecko - V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny PČR budou voliči v hradeckém kraji vybírat z 22 politických stran a hnutí. Oproti volbám v roce 2013 je to o čtyři subjekty více.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení