Už před koncem roku vyšel na světlo záměr Královéhradeckého kraje na fúzi dvou nemocnic. A to té rychnovské a náchodské, které v současnosti vede jeden společný ředitel. Bouřlivé reakce ze strany starostů obcí a měst v okrese na sebe nenechaly dlouho čekat.

Výzva proti sloučení špitálů je na světe a ve čtvrtek ji podepsalo prvních jednadvacet představitelů měst a obcí z Dobrušska.

Autorem výzvy, v níž se starostové domáhají mimo jiné zachování samostatného rychnovského špitálu, nového ředitele nebo provedení analýzy hospodaření, je krajský zastupitel a starosta Borohrádku Milan Maček.

„Je dobře, že se o tom mluví, protože zatím se o rychnovské nemocnici vždy rozhodovalo bez nás. Mým úmyslem bylo právě vyprovokovat debatu, abychom si všechno vyjasnili," upřesnil.

Kromě Dobrušky se sešli starostové také ze spádové oblasti Rychnova nad Kněžnou. Tady zatím výzvu nikdo nepodepsal.

„Důvodem byla žádost o více kvalifikovaných informací. Proto jsme se usnesli, že budeme iniciovat setkání s krajskou radní pro zdravotnictví Janou Třešňákovou a ředitelem nemocnice Miroslavem Vávrou. To jaké budou následovat kroky se rozhodneme až po tomto setkání," upřesnil starosta Rychnova nad Kněžnou Jan Skořepa.

Poznamenal však, že fúze pro něj není žádným strašákem. „Obchodní zákoník zná i štěpení. Nicméně stojím za zachováním nemocnice v Rychnově nad Kněžnou, i když asi není možné si diktovat obory, které zde budou," dodal.

Je to to nejhorší,
co mohli udělat

Starostové se obávají skutečnosti, že by po fúzi následovalo faktické zrušení rychnovské nemocnice a většina oddělení by byla převedena do  náchodské, která se přestavuje. Ředitel Miroslav Vávra však oponuje a dodává, že představitelé nemají kvalifikované informace.

„O setkání v Rychnově nad Kněžnou jsem se dozvěděl náhodou a tak jsem se na něj pozval. Chtěl jsem starostům přednést skutečné informace o stavu rychnovské nemocnice, jejím hospodaření i smluvních vztazích. Ostatně já jsem autorem návrhu plánované fúze, proto jsem k tomu chtěl říci své. Argumenty uváděné ve výzvě nejsou postaveny na reálné skutečnosti," upřesnil Miroslav Vávra.

Podle něj si mnozí neuvědomují, co takto vyvolaný stav nervozity může způsobit.
„Toto je to nejhorší, co mohli starostové udělat. Pokud začnou z důvodu uměle vyvolané nejistoty odcházet z nemocnice zaměstnanci, to poté bude její skutečný konec," doplňuje ředitel.

Navíc v současné době má rychnovská nemocnice podepsané smlouvy s pojišťovnami na pět let, které jsou ve stejném rozsahu péče jako doposud  a ani kraj údajně neplánuje omezení.

Aby to nebylo jako 
s Opočnem

Tomu však starostové nedůvěřují. Poukazují na případ opočenské nemocnice. „Zrušením nemocnice v Opočně to začalo, věřme, že se nedočkáme  zrušení nemocnice v Rychnově nad Kněžnou. Nicméně jsme se shodli na tom, že je nutné na takovouto situaci upozornit svým vyjádřením radu i zastupitelstvo Královéhradeckého kraje," objasnil Petr Tojnar, starosta Dobrušky.

Co ve výzvě požadují

• zachovat pro nemocnici statut samostatně hospodařícího celku

• vyhlásit konkurz a jmenovat do čela oblastní nemocnice nového ředitele

• provést analýzu ekonomických ztrát a zaměřit se na jejich odstraňování

• vrátit postupně do nemocnice obory, které byly v minulosti vyvedeny do privátního sektoru

• zajistit realizaci plánovaných rekonstrukci vytypovaných objektů a důsledné kontrolování Zdravotnického holdingu kraje v oblasti efektivity centrálních nákupů a vyjednávání se zdravotními pojišťovnami.
⋌pozn.: jedná se jen o některé z bodů výzvy