Téměř po třech letech, kdy je budova bývalé školy v Kostelecké Lhotě v nabídce realitní kanceláře, město Kostelec nad Orlicí od smlouvy upustí a prodávat nebude. Rozhodli tak kostelečtí zastupitelé na svém pondělním zasedání. A to i přesto, že o tento zchátralý dům mají zájem hned tři potenciální kupci a městu hrozí sankce více než 70 tisíc korun, pokud rozváže smlouvu s realitkou a ruinu neprodá. Zastupitelé nechtějí čelit obvinění z nehospodárnosti při prodeji za nižší cenu, budou se muset rozhodnout co dál.

Jeden ze zájemců chtěl v bývalé škole vybudovat ubytovnu pro zaměstnance nedaleké automobilky. Taková možnost je pro zástupce Kostelce i Kostelecké Lhoty nepřijatelná, jak přímo řekl starosta Kostelce František Kinský: „Jednali jsme s osadním výborem Kostelecká Lhota a všichni jsou zásadně proti vzniku ubytovny v této lokalitě." Budoucnost stavby je tedy stále nejistá.

Spadne budova bývalé školy zastupitelům na hlavu?

Již od roku 2006, kdy byly sloučeny základní školy v Kostelecké Lhotě a Kostelci nad Orlicí, budova zrušené školy ve Lhotě chátrá. A po pondělním rozhodnutí kosteleckých zastupitelů bude zřejmě chátrat i dál, alespoň do té doby, než vedení města vymyslí plán, jak s domem naložit dál.

Město se nakonec rozhodlo zrušit smlouvu s realitní kanceláří, která se od února roku 2014 snažila najít vhodného kupce pro tuto nemovitost. To se makléřům skutečně podařilo – až do pondělního zasedání zastupitelstva byly ve hře hned tři návrhy. Stanovisko „neprodávat" je ale všechny smetlo ze stolu a ve vzduchu se nyní vznáší hrozba sankce více než 70 tisíc korun za odstoupení od smlouvy s realitním zprostředkovatelem.

UBYTOVNA NEBO CENTRUM PRO VOLNÝ ČAS

Zájemci o koupi domu v dezolátním stavu předložili například záměr rekonstrukce objektu na rodinné bydlení nebo centrum pro práci s mládeží a volnočasové aktivity. V obou případech ovšem chtěli zaplatit méně než městem požadované dva miliony, což někteří zastupitelé označili za nehospodárné. Třetí, již dvoumilionovou variantou, byl návrh na zbudování ubytovny pro pracovníky kvasinské automobilky, kterou ovšem v Kostelecké Lhotě nikdo nechce. „Tato budova je jedním z mála objektů, jehož využití může město Kostelec ovlivnit, neměli bychom ji proto prodávat," vyjádřil svůj názor místostarosta Kostelce nad Orlicí Tomáš Kytlík.

NÁPADY UŽ TU BYLY

Svůj vlastní záměr město ve spolupráci se Základní školou Gutha-Jarkovského v Kostelci již dříve, v roce 2009, předložilo. Návrh na vybudování ekologického centra Ledňáček byl dokonce schválen zastupitelstvem. „Jen těsně nám uniklo přidělení dotace, proto se pak od záměru upustilo," řekl Deníku ředitel kostelecké základní školy Jiří Němec.

O budoucnosti domu bude město teprve jednat. Zastupitelka Věra Žižková by z domu udělala seniorský domov: „Města se budou muset starat o své seniory, tohle je možnost."