Výraznější změny ve vyučovacích osnovách se během nového školního roku ve školách na Rychnovsku nechystají. Vzdělávací zařízení v okrese avizují jen několik obecných novinek, zástupci vybraných škol navíc sdělili svůj postoj k rozjetým projektům ministerstva školství.

Velkou pozornost v současnosti poutá zejména problematika sexuální výchovy. Příručka doporučená k její výuce pobouřila širokou veřejnost a stále je hojně diskutovaná. Již dříve proti ní otevřeně protestovala církev, neznamená to však, že by církevní školy striktně zastávaly stejný postoj.

Je to věc rodičů?

„Příručku jsem ještě neviděla, ale myslím si, že je to věc rodičů. Přece jen tu máme děti prvního stupně. Přesto, kdyby přišel zájem, proč výuku nezkusit,“ přemítá ředitelka církevní školy v Borohrádku Blanka Roháčková. Také v její škole se několik věcí změnilo. „Máme novou počítačovou učebnu, hezky vymalováno, jinak je vše při starém. Již vloni jsme otevřeli speciální třídu pro děti s lehkou mozkovou retardací, které mají poruchy učení. Letos jich máme jedenáct, pracují s nimi naši pedagogičtí asistenti,“ sdělila Roháčková.

„U nás jsou dveře otevřené všem z okolí, děti navíc svážíme školním autobusem. Ve třídách jsou malé skupiny žáků, kteří mají problémy ve větších kolektivech, jimž se můžeme více věnovat. Spolupracujeme i s pedagogicko-psychologickou poradnou. Zároveň pokud rodiče nechtějí, aby se jejich dítě učilo náboženství, na jednu nepovinnou hodinu týdně chodit nemusí,“ upřesnila.

Písmo by uvítali

Ředitelka církevní školy nakousla také tematiku nového písma Comenia Script, které by se žáci mohli začít učit. „Projekt zatím mají pilotní školy, ale je to dobrý nápad třeba pro dysgrafiky, kterým by to mohlo pomoci. Zase tak hrozné to není, podstatný rozdíl je jen v tom, že písmena na sebe nebudou navazovat,“ dodala Blanka Roháčková. V Borohrádku letos přivítali devět nových prvňáků.

Ještě přívětivější názor na návrh nového písma má František Klapal, ředitel ZŠ a MŠ v Doudlebách nad Orlicí. „S písmem jsem se seznámil už v rámci studia managementu. Setkal jsem se i s jeho autorkou, nápad mě celkem oslovil. V naší škole bych ho bral všemi deseti,“ uvedl.

A jaké jsou změny v Doudlebách? „Nově čerpáme peníze z projektu Evropské unie, půjdou na všechny vypsané šablony. Máme dvě interaktivní pracoviště, šesťáci hned v první školní den v rámci preventivního programu vyrazili na třídenní seznamovací výlet do Potštejna. Definitivně jsme potvrdili rekonstrukci mateřské školy, která začne 1. května a potrvá čtyři měsíce. V zájmové činnosti vycházíme z tradice, neboť v Doudlebách není dům mládeže ani jiné kluby, jen Sokol zajišťuje sportovní aktivity.“

„Máme kroužky keramiky, paličkování, sborového zpěvu, rybářů či šachistů. Již pro předškoláky máme také kroužek angličtiny,“ líčil Klapal.

Výuka sexuální výchovy nebude ve škole nikterak vybočovat v souvislosti s diskutovanou příručkou ministerstva. „Už jsme ji obdrželi, předal jsem ji učitelce, která to bude mít na druhém stupni na starosti. Ale nejsme škola přestupující nějaký ráz etiky, děti by měly prvotní informace získávat od rodičů. Těm jsme rozdali doklad k odsouhlasení, kde je několik věcí v dané souvislosti, kam se k tomu mohou vyjádřit. V případě sporných témat jsme ochotni žáka z některých hodin osvobodit,“ sdělil ředitel školy. V Doudlebách letos přivítali sedmnáct čerstvých školáků.

Novinek se dočkali i v soukromé rychnovské Základní škole Mozaika. „Proběhla rekonstrukce určitých prostor, úprav doznal i vzdělávací plán, čímž se snažíme udělat vstřícný krok vůči rodičům a dětem. Nyní u nás máme vůbec nejvyšší, téměř stoprocentní, aprobovanost učitelů, což naznačuje zkvalitnění pedagogického sboru. Dokončujeme projekt proškolení, abychom mohli používat aktivní metody učení, což je pokrokem v pedagogické práci,“ řekla ředitelka školy Kamila Zemanová Stieberová.

„Zároveň máme předměty, které se jinde nevyučují, což je nový model. Na prvním stupni pracujeme v centrech různých aktivit, ale to neznamená, že se děti nenaučí všeobecné základy. Již od první třídy vyučujeme také angličtinu. Mimo to bychom chtěli poděkovat obci Tutleky za poskytnutí prostor pro druhý stupeň školy,“ uvedla ředitelka Mozaiky.

Rychnovská škola by brala nové písmo Comenia Script jako výzvu. „Jsem zásadně pro, jelikož v dnešní době již není těžištěm krasopis normovaného písma. Zejména od druhého stupně již žáci stejně přecházejí na tiskací písmo, které je tomu bližší. Až bude projekt dostupnější, půjdeme do toho.“

A jak se ředitelka tváří na projekt nové výuky sexuální výchovy? „Věnujeme se jí v rámci výchovy ke zdraví, vyčleněn je půlroční blok. Měla by však být probírána ve větší míře, mně osobně se příručka až na výjimky líbila. Letos však bude rozsah stejný, ale dáme rodičům vědět, co se bude probírat, aby se k tomu také mohli vyjádřit,“ dodala Kamila Zemanová Stieberová.